Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Pravila za komentare posjetilaca online medija

  Iako je riječ o komentarima posjetilaca online medija, web-portala, koji nisu urednički sadržaj portala, urednik treba voditi računa da u komentarima posjetilaca ne bude uvredljivih sadržaja, govora mržnje i prijetnji.

  1. Urednik portala je obavezan izbrisati komentare koji sadržavaju uvrede, govora mržnje, prijetnje ili klevetu, a osobe koje ih postavljaju banovati na neko vrijeme ili im potpuno uskratiti pravo komentiranja tekstova.
  2. Urednik portala je odgovoran za novinarski, urednički sadržaj portala, on nije profesionalno odgovoran za sadržaj komentara neodgovornih anonimnih posjetilaca u času kada ih čitatelji postavljaju ispod teksta. Međutim, urednik je obavezan da takve komentare ukloni sa svoga portala.
  3. Neuklanjanjem komentara neprimjerenog sadržaja i njihovim zadržavanjem na portalu, urednik postaje odgovoran za njihov sadržaj.
  4. Posjetitelji online medija koji postavljaju komentare s govorom mržnje, podliježu krivičnoj odgovornosti, jer podstiču netrpeljivost i huškanje.

  Ista je odgovornost i ako komentari sadržavaju prijeteće poruke: Krivični Zakon BiH: XV - Glava petnaesta, Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina. Krivični zakon FBiH i Krivični zakon RS BiH: XVII - Glava sedamnaesta, Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina.

  Podsjećamo na presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Delfi AS vs. Estonija od 16. lipnja 2015. godine, kojom je potvrđena odgovornost portala delfi.ee za uvredljive i klevetničke komentare.

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.