Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Javna manifestacija u 31. gradu BiH povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, 03.05.2012.

  04.05.2012.

   

  ODRŽANA JAVNA MANIFESTACIJA U 31. GRADU BIH

  POVODOM 3. MAJA, SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

  Sarajevo, 03.05.2012.

  Vijeće za štampu u BiH, zajedno sa Udruženjem BH novinari, Omladinskom novinskom asocijacijom u Bosni i HercegoviniAsocijacijom srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, realiziralo je manifestaciju povodom obilježavanja 3. maja - Međunarodnog dana slobode medija. U realizaciji ove manifestacije su učestvovali  saradnici Vijeća za štampu u BiH i Udruženja BH novinari, te volonteri Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini i Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

  Tim povodom je u Sarajevu, u Art-kinu Kriterion, održana Pres konferencija za novinare, dok je u Banjalučkom hotelu Bosna održana Javna debata. Javna kampanja je realizirana u 31. gradu u Bosni i Hercegovini: Sarajevo, Tuzla, Gradiška, Banja Luka, Foča, Velika Kladuša, Zenica, Istočno Sarajevo, Bihać, Jajce, Bratunac, Čapljina, Maglaj, Mostar, Široki Brijeg, Višegrad, Pale, Brčko, Srebrenik, Goražde, Trebinje, Visoko, Sanski Most, Kakanj, Bijeljina, Derventa, Lukavac, Posušje, Gračanica i Konjic.

  Tokom Pres konferencije, novinarima se obratio g. Paul Pasch, direktor fondacije Friedrich Ebert Stiftung, koji je istekao značaj slobodnih medija za razvoj demokratskog pluralističkog društva i upozorio na opasnost od govora mržnje i pristranih medija. Također, novinarima se obratila gđa Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH, govoreći o slobodi i samoregulaciji medija, te gđa Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, koja je predstavila istraživanje „Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode u BiH“. Na kraju Pres konferencije, g. Denis Hadžić, predsjednik asocijacije ONA, i g. Peter Josip Bevanda, PR Asocijacije srednjoškolaca u BiH, predstavili su akciju „Osvoji slobodu - budi odgovoran“, koja je održana u 31. gradu u BiH.

  Svjetski dan slobode medija obilježen je i Javnom debatom u Banja Luci, na kojoj je istraživanje „Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode u BiH“ prezentirala gđa Milkica Milojević, predsjednica Udruženja/udruge BH novinari. Osim nje, temu „Da li su mediji u BiH slobodni?“ obrazložio je g. Mladen Mirosavljević sa Nezavisnog univerziteta Banja Luka, dok je akciju „Osvoji slobodu – budi odgovoran“ predstavio g. Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

  Akcija „Osvoji slobodu - budi odgovoran“ vodila se u Sarajevu, Tuzli, Gradiški, Banja Luci, Foči, Velikoj Kladuši, Zenici, Istočnom Sarajevu, Bihaću, Jajcu, Bratuncu, Čapljini, Maglaju, Mostaru, Širokom Brijegu, Višegradu, Palama, Brčkom, Srebreniku, Goraždu, Trebinju, Visokom, Sanskom Mostu, Kaknju, Bijeljini, Derventi, Lukavcu, Posušju, Gračanici i Konjicu. U sklopu ove akcije lokalni timovi Omladinske novinarske asocijacije i Asocijacije srednjoškolaca u BiH organizovali su info - pultove u navedenim gradovima, gdje su građanima dijelili materijale o slobodi izražavanja i odgovornosti novinara. Zatim su posjetili lokalne medije, općinsku administraciju i fakultete žurnalistike. U Visokom je organizovana debata o temi: "Položaj mladih u medijima i njihove (ne)slobode", a na gradskom trgu u Bihaću upriličeno je javno čitanje kolumni o slobodi medija. U akciji je sudjelovalo najmanje 400 volontera - srednjoškolaca.

  Program obilježavanja 3.maja - Svjetskog dana slobode medija

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.