Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Vijeće za štampu u BiH i Omladinska novinska asocijacija uspješno sproveli javnu kampanju

  17.10.2012.

   

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU I OMLADINSKA NOVINSKA ASOCIJACIJA USPJEŠNO SPROVELI JAVNU KAMPANJU

  Građani i novinari u borbi za profesionalne medije


  Koja prava kao građanin imate kada su mediji u pitanju, koje su opasnosti od diskriminacije, huškanja i govora mržnje u medijima i na koji način pojedinac može uticati da ovakav govor nestane iz javne komunikacije? Ovo su samo neka od pitanja na koje je odgovore dobilo stotine građana širom Bosne i Hercegovine kroz javnu kampanju „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ koju je organizovalo Vijeće za štampu u BiH u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom (ONA).

  U subotu, 13. Oktobra, volonteri ONA-e su, dijeljenjem promotivnog materijala Vijeća za štampu i kroz razgovor na info-pultevima u 18 gradova BiH, upoznali građane sa njihovim pravom da reaguju na neprofesionalno, pristrasno i neistinito izvještavanje medija i Kodeksom za štampane i on line medije u BiH.

  „Svrha kampanje je da se građani upoznaju da imaju pravo da se žale na neprofesionalan rad medija, a u bh. medijima možemo primijetiti govor mržnje, huškanje, diskriminaciju, što sigurno nije odlika profesionalizma“, objasnio je motive i ciljeve kampanje lokalni koordinator Omladinske novinske asocijacije iz Tuzle Ermin Ribić.

  Javnost ima pravo na istinitu, tačnu, potpunu i nepristrasnu informaciju. Samoregulacija štampanih i on line medija je jedan od načina podizanja profesionalnih standarda novinarskog izvještavanju. U ovaj proces se uključuju ne samo novinari, već i građani kao čitatelji medija, pa je njihova aktivna uloga ne samo dragocjena već i neophodna.

  Javna kampanja „Građani i novinari zajedno u brobi za istinu“ održana je u Banjoj Luci, Bijeljini, Bihaću, Brčkom, Cazinu, Doboju, Doboj-Istoku, Foči, Gradiški, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Sarajevu, Šamcu, Širokom Brijegu, Visokom, Tuzli i Zenici.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.