Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Održana konferencija "Predizborna kampanja: Kako se nositi sa govorom mržnje, nacionalizmom i populizmom u bh.javnosti i medijima", Sarajevo, 25.09.2012.

  26.09.2012.


  Konferencija „Predizborna kampanja: Kako se nositi sa govorom mržnje, nacionalizmom
  i populizmom u bh. javnosti i medijima“
  Sarajevo, 25.09.2012.

  Izvršna direktorica Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, g-đa Ljiljana Zurovac,učestvovala je na konferenciji „Predizborna kampanja: Kako se nositi sa govorom mržnje, nacionalizmom i populizmom u bosanskohercegovačkoj javnosti i medijima“ koja je održana u utorak 25. septembra 2012. u hotelu Holiday Inn u Sarajevu.

  Gospođa Zurovac je tokom diskusije o temi „Regulacija,samoregulacija i praksa u vezi sa borbom protiv govora mržnje u predizbornom periodu“ predstavila analizu žalbi na kršenje Člana 3 – Huškanje, Kodeksa za štampu i online medije u BiH koje je Vijeće za štampu u BiH primilo u periodu od 1. januara do 31. avgusta 2012. godine.

  Prema Članu 3 – Huškanje, Kodeksa za štampu i online medije u BiH, „novinari će u svakom trenutku biti svjesni opasnosti koja se javlja kada mediji govorom mržnje podstiču diskriminaciju i netoleranciju.
  Imajući u vidu takvu opasnost, novinari će dati sve od sebe kako ne bi huškali i/ili podsticali mržnju i/ili nejednakost na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, religije, pola, seksualne orijentacije, fizičke onesposobljenosti ili mentalnog stanja.
  Novinari neće ni pod kakvim okolnostima podsticati krivična djela ili nasilje“.
  Od početka godine do kraja avgusta, Vijeće za štampu je primilo 124 žalbe na pisanje štampanih i online medija, od čega se 20 odnosilo na govor mržnje. Najveći broj žalbi zbog kršenja Člana 3 Kodeksa za štampu i online medije u BiH se odnosio na tekstove i komentare posjetilaca portala.

  Iako sadržaji komentara posjetilaca portala nisu novinarska forma i ne podliježu Kodeksu, urednici portala su obavezni ukloniti ovakve komentare, a korisnicima koji huškaju i šalju prijeteće poruke privremeno ili trajno zabraniti komentarinje tekstova. Korisnici koji postavljaju komentare s govorom mržnje podliježu krivičnoj odgovornosti prema važećim krivičnim zakonima u Bosni i Hercegovini.

  Vijeće za štampu u BiH je, uz podršku policije, tužilaštava i sudova, pokrenulo akciju „Niste nevidljivi“ s ciljem sprječavanja govora mržnje i klevete u anonimnim komentarima posjetilaca portala. Ova akcija podrazumijeva otkrivanje IP adresa i procesuiranje osoba koje huškačkim komentarima, širenjem govora mržnje i pozivanjem na linč uznemiruju javnost i nanose štetu i pojedincima i ugledu profesionalnih internet portala.
  U okviru ove akcije, Vijeće za štampu je podnijelo prijave Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA protiv pojedinaca na čije je komentare primilo žalbe građana, a nekoliko slučajeva prijavljenih Vijeću za štampu u BiH je u sudskoj proceduri.

  Mandat Vijeća za štampu je proširen na online medije u decembru 2010. godine. Od tada novinarski sadržaji na internetskim portalima podliježu samoregulaciji, odnosno sistemu samouređivanja štampanih i online medija koji je moralno obavezujući za novinare, urednike, vlasnike i izdavače printanih i online medija.

  Konferenciju „Predizborna kampanja: Kako se nositi sa govorom mržnje, nacionalizmom i populizmom u bh. javnosti i medijima“ je organizovao Ured Vijeća Evrope u BiH u okviru projekta „Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u BiH“. Projekat finansiraju vlade Kraljevine Norveške i Republike Irske. Cilj projekta, koji će trajati 16 mjeseci, jeste promocija profesionalnog i odgovornog novinarstva u skladu sa standardima Vijeća Evrope i fokusom na borbu protiv govora mržnje i unapređivanje samoregulatora. Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini je jedan od aktera ovog projekta.

  Na Konferenciji je učestvovao veliki broj predstavnika medija, medijskih organizacija, međunarodnih organizacija i ambasada, institucija vlasti u BiH, nevladinih organizacija i visokoškolskih ustanova.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.