Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Održana Press konferencija "Tužbe za klevetu i pritisci na medije", Sarajevo, 23.12.2014.

  Vijeće za štampu u BiH organizovalo

  PRESS KONFERENCIJU

  Tužbe za klevetu i Pritisci na medije

  Sarajevo, 23. decembar/prosinac 2014. godine


  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije, organizovalo je Press konferenciju za novinare na kojoj su bili iznešeni podaci o pritiscima na medije i novinare putem tužbi za klevetu.

  Vijeće za štampu u BiH već duži niz godina organizira edukacije za sudije u Bosni i Hercegovini na temu praktične primjene Zakona o zaštiti od klevete, i poštivanja medijacijskog pred-sudskog postupka, poštivanjem Člana 8 ovoga Zakona - „Obaveza ublažavanja štete“. Poštivanjem ovog člana Zakona, i korištenjem mogućnosti ulaganje žalbi i prigovora na pisanje štampe i online medije Vijeću za štampu u BiH, u konačnici je cilj smanjivanje broja tužbi protiv medija i rješavanje sporova na medijacijskom nivou.

  Nažalost, sve veći broj tužbi protiv novinara i medija, bez prethodno ispoštovanog medijacijskog procesa, pokazuju da se Član 8 Zakona o zaštiti od klevete ne poštuje, a mediji su vrlo često prinuđeni plaćati visoke novčane iznose na ime naknade štete izrečene uglavnom za nanesenu tzv. „duševnu bol“. Ovakve sudske presude ozbiljno ugrožavaju slobodni rad medija i slobodno novinarsko izvještavanje.

  Vijeće za štampu u BiH ne osporava podizanje tužbe za klevetu, ali instistira na poštivanju medijacijskog procesa prije podnošenja tužbe protiv medija i novinara, kako je to i naznačeno Zakonom o zaštiti od klevete.Također je neophodno da se proširi lista sudskih vještaka koji procjenjuju stepen nanesene „duševne boli“ tužbeniku putem izvještavanja medija.

  Press konferenciju su otvorili gđa Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH i g. Dario Novalić, predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH.

  Predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH i vlasnik magazina "Start", g. Dario Novalić primjetio je da se "tužioci ne koriste medijacijskim mehanizmom Vijeća za štampu u BiH već da direktno idu na sud. Postoji zakon, ali se on ne sprovodi. Bilo ko nezadovoljan pisanjem štampe i online medija treba pokušati medijaciju; u slučaju da bude nezadovoljan ishodom medijacijskog procesa, može ići na sud; a ako je zadovoljan, da to bude kraj postupka".

  Gđa Borka Rudić, Generalna tajnica Udruženja „BH Novinari“, iznijela je podatke Linije za pomoć novinarima prema kojima je u periodu od 2002-2012. godine, samo na sarajevskim sudovima bilo oko 700 tužbi za klevetu, a na ostalim sudovima u BiH oko 1.000. Gđa Rudić je istakla da se "primjena zakona o zaštiti od klevete pretvorila u kršenje prava novinara na slobodu govora, prava na kritikovanje izabranih dužnosnika, prava na korištenje neimenovanih izvora i prava na zadiranje u privatni život u cilju izvještavanja javnosti". Dodala je i da  "sudovi uglavnom koriste vještake medicinske struke umjesto vještaka koji razumiju pravo na slobodu izražavanja, odustaje se od procesuiranja izvora informacija i sva krivica je na mediju, što je u suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava. Također, teret dokazivanja je na tuženom umjesto na tužiocu".

  Gđa Vildana Selimbegović, gl. i odg. urednica lista „Oslobođenje“ i gđa Suzana Mijatović, novinarka magazina „Slobodna Bosna“, izložile su iskustva i probleme iz svojih medija kada su u pitanju brojne tužbe i presude po tužbama za klevetu, kojima je rad ovih medija ugrožen. Naglasile su da mediji često nisu u poziciji naplatiti sudske troškove čak i kada dobiju spor, a sudska praksa na bh. sudovima je takva da se krši član 10 Zakona o zaštiti od klevete koji, između ostalog, propisuje da je "prilikom određivanja obeštećenja sud  dužan da cijeni sve okolnosti slučaja, a naročito sve mjere koje je poduzeo štetnik radi ublažavanja štete, kao što su:  objavljivanje ispravke i opozivanje izražavanja neistinite činjenice ili izvinjenje; činjenicu da je štetnik stekao novčanu korist iznošenjem ili pronošenjem tog izražavanja, kao i činjenicu da li bi iznos dodjeljene štete mogao dovesti do velikih materijalnih poteškoća ili stečaja štetnika". Dakle, "sud mora uzeti u obzir sve okolnosti i ne smije ugroziti poslovanje medija. 'Slobodna Bosna' je tako u posljednjih šest mjeseci tri puta imala blokiran račun", kazala je gđa MIjatović. 
   
  Prisutni su se složili da je neophodno insistirati na dosljednoj primjeni Člana 8 Zakona o zaštiti od klevete, proširenju liste sudskih vještaka svih struka te definiranju pojma duševne boli, odnosno načina kako se određuje ta bol. Zaključeno je da primjena Zakona o zaštiti od klevete nije dala očekivane rezultate i postigla cilj zbog kojeg je zakon i usvojen, te da je neophodno pokrenuti debatu u međunarodnoj zajednici, zatražiti dijalog sa predstavnicima pravosuđa i prihvatiti praksu Evropskog suda za ljudska prava. Članovi Vijeća za štampu u BiH su najavili da će u narednom periodu zatražiti susret i sa g. Milanom Tegeltijom, predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.
   
   

  Press Clipping medijskih objava povodom Konferencije možete pročitati ovdje.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.