Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Održana Regionalna konferencija “Samoregulacija i sloboda medija u zemljama Z. Balkana i JE”

  23.01.2009.

  REGIONALNA KONFERENCIJA “SAMOREGULACIJA I SLOBODA MEDIJA U ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA I JUGOISTOČNE EUROPE”

  Sarajevo, 23. i 24. januar 2009. godine

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini organizator je dvodnevne Regionalne konferencije “Samoregulacija i sloboda medija u zemljama Zapadnog Balkana i JIE”, koja je održana u Sarajevu, u petak i subotu, 23. i 24. januara 2009. godine.

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini je, uz podršku Njemačke ambasade u BiH i Media programa za JIE Konrad Adenauer Fondacije, okupilo 40 predstavnika Vijeća za štampu i Udruženja novinara iz regiona i Europe, s ciljem uspostavljanja zajedničke strategije za razvoj medijske samoregulacije i borbe za slobodu medija i slobodnog novinarskog izvještavanja u regionu Zapadnog Balkana i JIE.

  Činjenica da je protekla, 2008. godina, u cijelome regionu bila obilježena žestokim porastom fizičkih napada na novinare i otvorenog suzbijanja medijskih sloboda, na poziv Vijeća za štampu u BiH, rado su se odazvali novinari i lideri regionalnih Vijeća za štampu iz: Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i sa Kosova, te gosti iz flamanskog Vijeća za štampu Belgije.

  Predstavnici postojećih Vijeća za štampu iz regiona, BiH, Bugarska, Kosovo i Crna Gora, predstavili su svoje samoregulacijske organizacije, ističući postignute uspjehe u razvoju samoregulacije u svojim zemljama, ali i probleme s kojima se susreću u svome radu. U panel diskusijama Konferencije govorilo se, također, o ujednačavanju etičkih standarda izvještavanja u zemaljama regiona, te o problemu ne-reguliranosti interneta i velike potrebe zajedničkog rada i međusobne suradnje u traženju zajedničkih rješenja za probleme.

  Također su kolege iz udruženja novinara i etičkih medijskih komisija, koja djeluju u zemljama regiona govorili o svome radu, te su zajednički razmatrali mogućnosti daljeg razvoja medijske samoregulacije u zemljama gdje ona još uvijek nije uspostavljena. Posebno je zanimljiva bila prezentacija dinamike razvoja medijske samoregulacije u Europi, te diskusija o reguliranju/ko-reguliranju interneta.

  Na kraju Konferencije, prisutne organizacije iz regiona, potpisale su Izjavu o regionalnoj saradnji, kojom se potvrđuje spremnost za saradnju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva: - razvoj i promocija medijske samoregulacije - razmjena iskustava i podrška samoregulacijskim tijelima u osnivanju - međusobna podrška i zaštita od pritisaka i gušenja slobode medija - unaprijeđenje medijske legislative Uspjeh ove Konferencije ogleda se i u tome što se, po prvi put, na jednom mjestu okupio tako veliki broj predstavnika samoregulacijskih tijela i udruženja novinara iz regiona.

  Gosti Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini bili su:

  Dr. Dirk FÖRGER, Direktor Media programa za JIE Konrad Adenauer Fondacije iz Njemačke,

  g. Flip VOETS, Generalni sekretar i Ombudsman za medije RvdJ – Novinarsko vijeće Flandrije/Belgija i

  g. Ognian ZLATEV, Direktor Centra za razvoj medija i član NCJE - Nacionalnog etičkog Vijeća novinara Bugarske,

  te predstavnici Vijeća za štampu Kosova direktor Nehat Islami ipredsjednik Willem Howen,

  predsjednik Etičke novinarske komisije Crne Gore Mirsad Rastoder,

  predsjednica Nezavisne unije novinara Srbije NUNS Nadežda Gaće,

  predsjednica Vijeća časti Udruženja novinara Makedonije Tamara Čausidis,

  predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka,

  predsjednik Udruženja novinara Srbije UNS Nino Brajović,

  generalna tajnica Udruženja BH Novinari Borka Rudić i

  predsjednica Društva novinara BiH Nađa Ridžić, te medijski stručnjaci iz BiH i regiona.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.