Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Drugi Seminar za studente prava iz BiH - Sarajevo, 18. i 19.11.2010.

  19.11.2010.

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini realiziralo

  Drugi Seminar za studente prava iz BiH

  MEDIJSKA SAMOREGULACIJA I PRAKTIČNA PRIMJENA ZAKONA O ZAŠTITI OD KLEVETE U BiH
  teorija i praksa iz ugla medija i sudova

  Sarajevo, 18/19. novembra 2010.


  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, već drugu godinu zaredom, je organiziralo Seminar za studente prava iz cijele Bosne i Hercegovine, o medijskoj samoregulaciji i praktičnoj primjeni Zakona o zaštiti od klevete u BiH. Seminar je održan u Sarajevu, 18. i 19. novembra 2010. godine, a učesnici su bili studenti prava iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Bihaća.

  Nakon uspješno realiziranog Prvog Seminara za studente pravnih fakulteta u decembru 2009. godine, Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini ponovo je organiziralo edukacijski projekat za studente pravnih fakulteta iz BiH o etici medijskog izvještavanja, o Kodeksu za štampu BiH i primjeni Zakona o zaštiti od klevete u kontekstu slobode informisanja, zagarantovane Članom 10 Europske konvencije o ljudskim pravima. Namjera organizatora bila je upoznati buduće pravnike, advokate, tužitelje i sudije sa osnovama novinarstva i profesionalnog izvještavanja, kako bi u daljem radu imali potrebno predznanje neophodno za bolje razumijevanje medija i ispravnu primjenu zakona koji se odnose na medije.

  Pored informacija o profesionalnom novinarskom izvještavanju, samoregulaciji medija i medijacijskom postupku prije sudskog procesa, učesnici su upoznati sa relevantnim medijskim zakonima, te preporukama i konvencijama Vijeća Europe. Također, imali su priliku učiti na konkretnim primjerima iz sudske prakse EU Suda za ljudska prava u Strazburu i primjerima iz bh. prakse.

  Predavači su bili gđa Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH, g. Mehmed Halilović, medijski expert i g. Mladen Srdić, sudija Vrhovnog suda FBiH.

  Učesnicima su na kraju Seminara podjeljeni Certifikati za aktivno učešće i rad tokom realizacije programa.

  Održavanje ovog Seminara omogućila je Njemačka ambasada SR Njemačke u BiH, National Endowment for Democracy fondacija i Civil Rights Defenders organizacija.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.