Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Ljetnja medijska škola ta studente novinarstva iz BiH - Sarajevo, 02-05.09.2008.

  02.09.2008.

  LjETNJA MEDIJSKA ŠKOLA ZA STUDENTE NOVINARSTVA IZ BIH

  Sarajevo, hotel "Terme", Ilidža
  02-05. septembra 2008.  Vijeće za štampu u BiH je, uz podršku njemačkih fondacija Konrad Adenauer, Hanrich Böll i DVV International, te OSCE Misije u BiH i Općine Ilidža, održalo prvu Ljetnju školu novinarstva za 40 studenata sa četiri bh. fakulteta novinarstva koji djeluju u Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banja Luci. Škola novinarstva održana je u hotelu “Terme”, Ilidža, u periodu od 2. do 5. septembra 2008. godine.

  Pored mogućnosti za druženje sa kolegama sa različitih fakulteta iz Bosne i Hercegovine, studenti su imali priliku steći nova znanja o etici i profesionalnim standardima novinarstva kroz primjenu medijske samoregulacije u BiH i u Europi, te o medijskoj legislativi i mehanizmima zaštite novinara. Također su održana predavanja o tretiranju rodnih sadržaja i upotrebi rodno osjetljivog jezika u medijima, te o izvještavanju medija o sudskim predmetima koji se tiču ratnih zločina.
  Kroz interesantna predavanja domaćih i inostranih predavača, te posebno kroz praktične vježbe primjene novinarske etike po uzoru na rad Žalbene komisije Vijeća za štampu, studenti su imali priliku primjeniti stečeno znanje o medijskoj samoregulaciji na konkretnim primjerima iz novinarske prakse. Ocjena većine studenata je da su upravo ovi primjeri najbolji način za učenje, jer budućim novinarima, na zanimljiv način, pružaju jasnu predodžbu o izazovima koji ih čekaju u budućem radu.

  Predavači na prvoj Školi etike novinarstva za studente iz BiH, bili su novinari i experti za samoregulaciju iz BiH i Europe, te uvaženi gosti Škole, NJ.E. ambasador OSCE Misije u BiH, g. Douglas Davidson, i Nj.E. ambasador Njemačke u BiH, g. Joachim Schmidt. Ambasador Davidson je studentima govorio o ulozi mladih novinara u razvijanju demokracije u Bosni i Hercegovini, dok je ambasador Schmidt polaznicima Škole približio ulogu političkih fondacija u podršci razvijanja demokracije u Bosni i Hercegovini. 

  Glavni predavač u Školi bio je g. Manfred Protze, predsjedavajući Vijeća za štampu Njemačke (Deutcher Presserat) i novinar njemačke agencije «dpa», koji je studentima predstavio praksu zapadnoeuropske zemlje sa razvijenom demokratijom, kroz praktične primjere sa kojima se susretalo Vijeće za štampu Njemačke u svome pedesetdvogodišnjem iskustvu u samoregulaciji medija. Ništa manje zanimljivo i atraktivno nisu predavali ni experati iz BiH: Miodrag Živanović prof.dr, Nada Ler-Sofronić prof.dr, Enes Osmančević mr., novinarke Ljiljana Zurovac, Nidžara Ahmetašević i Borka Rudić, kao i predstavnica Regulatorne agencije za komunikacije Helena Mandić.

  Druga Škola etike novinarstva za studente planirana je za decembra mjesec, krajem ove, 2008. godine.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.