Konferencija - 'Mediji i oružane snage sigurnosti: Saradnjom do sprečavanja korupcije' - Njemačka, 23-26.06.2002.

Štampa

23.06.2002.

KONFERENCIJA "MEDIJI I ORUŽANE SNAGE SIGURNOSTI: SARADNJOM DO SPREČAVANJA KORUPCIJE"

George C. Marshal - Evropski centar za sigurnosne studije,
Strausberg, Njemačka

U organizaciji George C. Marshal – Evropskog centra za sigurnosne studije u Strausbergu (40 km od Berlina, Njemačka), je od 23. do 26. juna 2002. održana konferencija pod nazivom «Mediji i oružane snage sigurnosti: Saradnjom do sprečavanja korupcije» na koju je po posebnom pozivu američke vlade, ispred Bosne i Hercegovine, učestvovao i direktor sekretarijata Vijeća za štampu, g.Bojan Zec Filipović, predstavljajući Vijeće za štampu BiH.

Trodnevna konferencija se fokusirala na načine uspostave povjerenja radi bolje saradnje između medija sa jedne strane i vojske i policije s druge. Zaključeno je da rad jednih i drugih prevashodno podrazumjeva interes javnosti i društva koje predstavljaju, te da to mora biti motivacija za zajedničko djelovanje bazirano na međusobnom povjerenju.

U cilju ostvarenja ovog međusobnog povjerenja, posebno je apostrofiran model slobodnog definiranja profesionalnih kriterija svake profesije. Naročito je izražen značaj koncepta samoregulacije u medijima jer svako institucionalno uplitanje ili definiranje pravila po kojima mediji djeluju, neminovno utiče na ograničavanje njihove slobode.

U tom smislu učesnici su pohvalili prvi uspješan koncept samoregulacije medijskog ponašanja na teritoriji srednje, istočne i jugoistočne Evrope koji odnedavno promovira BiH. Zaključeno je da će i ostale zemlje ovog regiona, u okviru ispunjenja preuzetih obaveza o potrebi podizanja kriterija i kvaliteta, početi raditi na donošenju vlastitih Kodeksa za štampu baziranih i na bosanskohercegovačkom