Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Konferencija "Štampa, etika i samoregulacija" - Sarajevo, 10.12.2004.

  10.12.2004.

  Konferencija "ŠTAMPA, ETIKA I SAMOREGULACIJA"
  Sloboda misli, odgovornost riječi

  Sarajevo, 10. decembar 2004.


  Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine u saradnji sa SHC, Švedskim helsinškim komitetom za ljudska prava, IWPR, Institute for War and Peace Reporting i Vijećem Evrope organizovalo je jednodnevnu regionalnu konferenciju za urednike, novinare, izdavače, predstavnike novinarskih udruženja i pripadnike pravne profesije, na temu  "Štampa, etika i samoregulacija-Sloboda misli, odgovornost riječi ".

  Namjera organizatora bila je da otvori raspravu o slobodi i odgovornosti štampe, javnom interesu nasuprot privatnosti građana, odgovornosti štampe prema javnosti, uređivačkoj etici, ulozi medija u demokratskim društvima, kao i opštim koristima samoregulacije.

  Uloga medija u demokratskim društvima, prednosti samoregulacije, te medijska etika i sistem odgovornosti, bile su uvodne teme gostiju iz Zapadne Evrope. Specijalni dopisnik vanjsko političke rubrike lista "Observer" iz Velike Britanije, g. Peter Beaumont i urednik lista "Expressen" iz Ševedske, g. Per Svensson, prisutne su upoznali sa sistemom samoregulacije u njihovim zemljama, te izazovima sa kojima se urednici i novinari u njihovim zemljama najčeće susreću u svakodnevnom radu.

  Regionalna iskustva u izvještavanju medija i društveno političke okolnosti koje kreiraju medijsku scenu na prostorima zemalja bivše Jugoslavije tema su izlaganja gostiju iz zemalja regiona: g. Boris Dežulović, Hrvatska; g. Dragan Bisenić, Srbija; g. Baton Haxhiu, Kosovo i g. Gojko Bervar, Slovenija.

  Poseban interes, učesnici konferencije pokazali su za izlaganje sudija i advokata koji su u svojoj dosadašnjoj praksi imali slučajeve na osnovu Zakona o zaštiti od klevete, te za izlaganja urednika bosanskohercegovačkih štampanih medija koji su najčešće tužena strana na osnovu ovoga Zakona.

  Konferencija je ocjenjena veoma uspješnom zbog otvaranja šireg dijaloga među učesnicima i ukazivanja na izazove sa kojim se svi mediji susreću, neovisno od regije ili stepena demokratije koja vlada u njihovim zemljama.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.