Konferencija "Štampa, etika i samoregulacija" - Sarajevo, 10.12.2004.

Štampa

10.12.2004.

Konferencija "ŠTAMPA, ETIKA I SAMOREGULACIJA"
Sloboda misli, odgovornost riječi

Sarajevo, 10. decembar 2004.


Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine u saradnji sa SHC, Švedskim helsinškim komitetom za ljudska prava, IWPR, Institute for War and Peace Reporting i Vijećem Evrope organizovalo je jednodnevnu regionalnu konferenciju za urednike, novinare, izdavače, predstavnike novinarskih udruženja i pripadnike pravne profesije, na temu  "Štampa, etika i samoregulacija-Sloboda misli, odgovornost riječi ".

Namjera organizatora bila je da otvori raspravu o slobodi i odgovornosti štampe, javnom interesu nasuprot privatnosti građana, odgovornosti štampe prema javnosti, uređivačkoj etici, ulozi medija u demokratskim društvima, kao i opštim koristima samoregulacije.

Uloga medija u demokratskim društvima, prednosti samoregulacije, te medijska etika i sistem odgovornosti, bile su uvodne teme gostiju iz Zapadne Evrope. Specijalni dopisnik vanjsko političke rubrike lista "Observer" iz Velike Britanije, g. Peter Beaumont i urednik lista "Expressen" iz Ševedske, g. Per Svensson, prisutne su upoznali sa sistemom samoregulacije u njihovim zemljama, te izazovima sa kojima se urednici i novinari u njihovim zemljama najčeće susreću u svakodnevnom radu.

Regionalna iskustva u izvještavanju medija i društveno političke okolnosti koje kreiraju medijsku scenu na prostorima zemalja bivše Jugoslavije tema su izlaganja gostiju iz zemalja regiona: g. Boris Dežulović, Hrvatska; g. Dragan Bisenić, Srbija; g. Baton Haxhiu, Kosovo i g. Gojko Bervar, Slovenija.

Poseban interes, učesnici konferencije pokazali su za izlaganje sudija i advokata koji su u svojoj dosadašnjoj praksi imali slučajeve na osnovu Zakona o zaštiti od klevete, te za izlaganja urednika bosanskohercegovačkih štampanih medija koji su najčešće tužena strana na osnovu ovoga Zakona.

Konferencija je ocjenjena veoma uspješnom zbog otvaranja šireg dijaloga među učesnicima i ukazivanja na izazove sa kojim se svi mediji susreću, neovisno od regije ili stepena demokratije koja vlada u njihovim zemljama.