Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Završena Prva Regionalna Ljetnja Škola Medijske Etike, 13-17. juli/srpanj 2015. godine, Konjic

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINA U SARADNJI SA KAS MEDIA PROGRAM ZA JUGOISTOČNU EVROPU

  realizovalo

  PRVU REGIONALNU LJETNJU ŠKOLU MEDIJSKE ETIKE

  za mlade novinare i studente novinarstva iz Jugoistočne Europe
  Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Rumunija i Srbija

   

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini u saradnji sa KAS Media Program JIE realizovalo je prvu Regionalnu Ljetnju Školu Medijske Etike za mlade novinare i studente novinarstva iz Jugoistočne Europe, u Konjicu 13 – 17. jula/srpnja 2015. godine. Specifičnost ove Škole je što je prvi put okupila 19 mladih novinara i studenata novinarstva iz različitih zemalja Jugoistočne Europe: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Rumunije i Srbije.

  Za vrijeme trajanja Škole, učesnici su, uz praktičan rad, slušali predavanja o medijskoj etici, medijskoj samoregulaciji, slobodi izražavanja i online medijima, slobodi i odgovornosti medijskog izvještavanja, o moralu i etici u psihologiji ponašanja, mehanizmima zaštite novinara, zaštiti autorskih prava i specifičnostima istraživačkog novinarstva. 

  Veliki doprinos realizaciji Ljetnje Škole dali su istaknuti predavači, medijski stručnjaci i profesionalci iz BiH, Bugarske, Belgije, Njemačke, Srbije i Velike Britanije: Alexander Kashumov, iz Access to Information Program, AIP, Bugarska; Alex Jagi, Artflame Cyber Media, Belgija; Manfred Protze, Vijeća za štampu Njemačke, Njemačka; Christian Spahr, KAS Media Program za Jugoistočnu Europu, Bugarska; Aidan White, Ethical Journalism Network, Velika Britanija; Milica Šarić, Centar za Istraživačko Novinarstvo, CIN, Srbija; Ermin Zatega, Centar za Istraživačko Novinarstvo, CIN, BiH; Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH i Maida Bahto Kestendžić, Projekt koordinatorica za žalbe u Vijeću za štampu u BiH. Gost: Bojan Stanić, PR Menadžer Martina Raguža i Šef kabineta Generalnog Direktora HT Eronet, BiH.

  Prvog dana Škole svoje izlaganje imao je g. Alexander Kashumov, na temu „Slobodan pristup informacijama“, u okviru kojeg se osvrnuo na različite aspekte pristupa informacijama, pravni osnov pristupa informacijama, te pokazao praktične primjere slučajeva gdje su novinari koristili svoje  pravo na slobodan pristup informacijama kako bi došli do potrebnih saznanja.

  U poslijepodnevnim satima prvog dana, predavač je bio g. Alex Jagi na temu „Moral i etika u psihologiji ponašanja“. G. Jagi je studentima govorio o ponašanju društva i uspostavljanju standarda ponašanja, kršenju obrazaca  kroz logičko i analitičko razmišljanje te o imperativu mijenjanja uspostavljenih normi. U dijelu namijenjenom praktičnim iskustvima, studenti su imali prilku iznijeti svoja mišljenja o razlozima zbog kojih treba postati novinar. Također, govorilo se i tamnoj strani novinarstva i primjerima pozitivnih društvenih promjena i postignuća ostvarenih kroz  novinarstvo.

  Drugog dana Škole, gđa Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH i g. Manfred Protze iz Njemačkog Vijeća za štampu, učesnike su upoznali sa principima samoregalacije medija, odnosu između medijske samoregulacije i regulacije, načinom ulaganja žalbi na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija te praktičnom primjenom Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Nakon toga,  g. Christian Spahr, Direktor KAS Media Programa za Jugoistočnu Europu, predstavio je Preporuke za uspostavljenje nezavisnih samoregulatornih tijela.

  Programom Prve Regionalne Škole Medijske Etike bio je obuhvaćen i praktičan rad – simulacija rada Žalbene komisije Vijeća za štampu. Kroz analizu žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija, učesnici su se upoznali sa praktičnim procesom samoregulacije medija.

  O odnosu između novinara i PR-ova, kao i odnosu novinara i političara, učesnici su imali priliku razgovarati sa g. Bojanom Stanićem, PR Menadžerom g. Martina Raguža, Predsjednika HDZ 1990 i Šefom Kabineta Generalnog Direktora HT Eronet, BiH.

  Treći dan Škole započeo je sa predavanjem g. Aidan Whitea, Direktora Ethical Journalism Network iz Velike Britanije, na temu "Medijska etika - Osnov za slobodno i odgovorno izvještavanje medija". U nastavku Programa, gđa Milica Šarić iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, govorila je o mehanizmima zaštite novinara, izvorima informacija te izvještavanju na osnovu samo jednog izvora ili bez izvora informacija. Na kraju dana, studenti su imali priliku primjeniti stečena teoretska znanja u okviru praktične vježbe izvještavanja o specifičnim temama.

  Posljednjeg dana škole g. Ermin Zatega, Novinar u Centru za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva, predavao je o osobitostima istraživačkog novinarstva i izazovima sa kojima se novinari susreću u toku svog rada. Po završetku predavanja, studenti su posjetili i Muzej Titov bunker.

  Prva Regionalna Škola Medijske Etike završena je svečanom dodjelom certifikata, a certifikate su dodjelili g. Christian Spahr, Direktor KAS Media programa za Jugoistočnu Europu i gđa Maida Bahto Kestendžić, Projekt koordinatorica za žalbe u Vijeću za štampu u BiH.

  Znanja stečena u Ljetnjoj Školi mladim novinarima i studentima novinarstva će olakšati budući profesionalan rad u medijima i pružiti osnov za dalje istraživanje u oblasti medijske etike. Uz sticanje dodatnih znanja, učešće u Ljetnjoj Školi studentima bilo je prilika za upoznavanje i druženje sa kolegama, te sklapanje novih prijateljstava i budućih profesionalnih kontakata.

  Regionalna Ljetnja Škola Medijske Etike prateći je program redovnog jedinstvenog projekta Vijeća za štampu u BiH – Škole Medijske Etike za studente novinarstva sa BiH univerziteta, koja je ove godine obilježila 10 godina postojanja, a podržana je od Ambasade Njemačke u BiH, NED i CRD.

  Press Clipping medijskih objava možete pročitati ovdje.

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.