Završena Druga Regionalna Ljetnja Škola Medijske Etike, 3-8. juli/srpanj 2016. godine, Konjic

Štampa

11.07.2016.

 

VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINA U SARADNJI SA KAS MEDIA PROGRAM ZA JUGOISTOČNU EVROPU

realizovalo

DRUGU REGIONALNU LJETNJU ŠKOLU MEDIJSKE ETIKE
za mlade novinare i studente novinarstva iz Jugoistočne Europe
Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija i Srbija


Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini u saradnji sa KAS Media Program JIE realizovalo je Drugu Regionalnu Ljetnju Školu Medijske Etike za mlade novinare i studente novinarstva iz Jugoistočne Europe, u Konjicu 3 - 8 jula/srpnja 2016. godine. Škola je okupila 20 mladih novinara i studenata novinarstva iz različitih zemalja Jugoistočne Europe: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije i Srbije.

Za vrijeme trajanja Škole, učesnici su, uz praktičan rad, slušali predavanja o medijskoj etici, medijskoj samoregulaciji, slobodi izražavanja i online medijima, slobodi i odgovornosti medijskog izvještavanja, o moralu i etici u psihologiji ponašanja, mehanizmima zaštite novinara, zaštiti autorskih prava i specifičnim područjima izvještavanja. Cilj Ljetnje Škole je pružiti novu perspektivu društvene odgovornosti medija i novinara.

Veliki doprinos realizaciji Ljetnje Škole dali su istaknuti predavači, medijski stručnjaci i profesionalci iz BiH, Bugarske, Belgije, Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva i Austrije: Christian Spahr, KAS Media Program za Jugoistočnu Europu, Bugarska; Alex Jagi Bibanović, Artflame Cyber Media, Belgije; Aidan White, Ethical Journalism Network, Ujedinjeno Kraljevstvo; Alexander Warzilek, Executive Director of the Austrian Press Council, Austrija; Milica Šarić, Centar za Istraživačko Novinarstvo, CIN, Srbija; Miranda Patručić, Investigative journalist, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), BiH; Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH i Maida Bahto Kestendžić, Projekt koordinatorica za žalbe u Vijeću za štampu u BiH.

Druga Regionalna Ljetnja Škola Medijske Etike pružila je učesnicima dodatno obrazovanje iz oblasti i tema koje nisu obuhvaćene programom studija na univerzitetima, uključujući i praktična znanja relevantna za profesionalno novinarstvo.

Učesnici Škole upoznali su se sa osnovnim principima samoregulacije medija, koja je neophodan mehanizam za postizanje i zaštitu prava građana na profesionalnu, objektivnu i pravovremenu informaciju, ali i sredstvo za zaštitu slobode medija i profesionalnog novinarstva od političkog, ekonomskog i svih drugih pritisaka koji ugrožavaju slobodu informiranja. Programom Druge Regionalne Ljetnje Škole Medijske Etike bio je obuhvaćen i praktičan rad – simulacija rada Žalbene komisije Vijeća za štampu BiH i Austrije. Kroz analizu žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija, učesnici su se upoznali sa praktičnim procesom samoregulacije medija.

Školu su otvorili gđa Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH i g. Christian Spahr, Direktor KAS Media Programa za Jugoistočnu Europu. Gđa Zurovac je održala predavanje o “Medijskoj samoregulaciji”, gdje se osvrnula i na medijsku etiku, odnos između zakona i medijske samoregulacije, žalbe građana na netačno i neprofesionalno medijsko izvještavanje, praktičnu primjenu Kodeksa za štampu i online medije BiH. Također, gđa Zurovac i g. Spahr studentima su prezentovali Preporuke Vijećima za štampu, nastale kao rezultat rada KAS Media Programa i Radne grupe "Član 10 Europske konvencije o ljudskim pravima" (Europski univerzitet Frankfurt/Oder).

Prvog dana Škole predavanje je imao g. Aidan White, direktor Etičke mreže novinarstva iz Ujedinjenog Kraljevstva. U okviru teme “Mediji i Etika - Osnova za slobodne i odgovorne medije”, g. White je govorio o današnjem medijskom izvještavanju, medijskim slabostima redakcija u svakodnevnom radu i izvještavanju o određenim temama, temeljnim vrijednostima etičkog novinarstva, specifičnostima online izražavanja, političkoj propagandi, govoru mržnje i slobodi izražavanja, izazovima digitalnog doba, uključujući i praktične primjere.

Drugi dan Škole započeo je predavanjem „Moral i etika u psihologiji društva“ g. Alexa Jagija, interdisciplinarnog majstora multimedije, motivacijskog trenera i trenera psihološke samopomoći iz Artflame Cyber Media, Belgija, koje je pružilo studentima odgovore na pitanja o ponašanju društva i kreiranju standarda ponašanja grupe, želji za pripadnošću i potrebi za slobodom, te imperativu promjena ustaljenih normi.

U poslijepodnevnim satima drugog dana, g. Alexander Warzilek, Izvršni direktor Vijeća za štampu Austrije, govorio je o Alijansi Vijeća za štampu Europe (AIPCE), kao i o radu Žalbene komisije Vijeća za štampu Austrije.

Trećeg dana Škole, gđa Miranda Patrucić, novinarka Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), i gđa Milica Šarić, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo u Srbiji (CINS), govorile su o istraživačkom novinarstvu, svojim profesionalnim iskustvima i dale vrijedne savjete za one koji se žele baviti istraživačkim novinarstvom.

Posljednjeg dana Škole, gđa Milica Šarić govorila je o mehanizmima zaštite novinara, izvorima informacija te izvještavanju na osnovu samo jednog izvora ili bez izvora informacija.

Po završetku predavanja, studenti su posjetili i Muzej Titov bunker, a u večernjim satima je upriličena i Svečana dodjela certifikata.

Četiri dana predavanja, bili su u svjetlu bogatih, konstruktivnih rasprava između studenata i predavača, što je studentima dalo priliku da izraze svoje mišljenje, riješe eventualne dileme, zatraže savjete i usvoje nova znanja i informacije.
 

Pored sticanje dodatnih znanja, sudjelovanje u Drugoj Regionalnoj Ljetnoj Školi bilo je prilika i za druženje sa kolegama iz Regiona, stvaranje novih prijateljstava i budućih profesionalnih kontakata. Znanja stečena u Ljetnjoj Školi mladim novinarima i studentima novinarstva će olakšati budući profesionalan rad u medijima i pružiti osnov za dalje istraživanje u oblasti medijske etike.

Press Clipping medijskih objava možete pročitati ovdje.