Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  profesija novinar 3k

  Kroz objavu serije video intervjua sa medijskim autoritetima  i kroz prateće tematske  i edukativne sadržaje, portal startbih.ba,  u partnerstvu sa Vijećem za štampu i online medije u BiH provodi projekat pod nazivom Profesija novinar/novinarka. Cilj projekta je da  iz ugla medijskih djelatnika prezentiramo, edukujemo  i rasvijetlimo  javnosti ulogu medija u demokratskom društvu, probleme sa kojima se novinari i mediji suočavaju zbog lažnih portala, lažnih vijesti, dezinformacija , kakve posljedice trpe oni koji poštuju kodeks profesije,  koliko je značajna medijska pismenost i onih koji proizvode i onih koji konzumiraju medijske sadržaje. 

  Na taj način želimo da doprinesemo boljem razumijevanju veličine problema od strane i javnosti i donosioca odluka, ali i samih novinara i medija u Bosni i Hercegovini. U okviru projekta planiramo i publikaciju serije edukativnih  ključnih poruka čime želimo  doprinijeti jačanju vidljivosti ovakvih sadržaja koji će pomoći razvijanju  znanja i vještina javnosti  iz domena medijske pismenosti. U konačnici organiziraćemo i  okrugli sto, kreirati zaključke sa okruglog stola što bi sve zajedno trebalo  doprinijeti jačanju komunikacije između institucija , novinara, medijskih djelatnika i OCD-a (organizacija civilnog društva) koji se bave ovom problematikom kao i jačanju njihove uloge u donošenju strategija za medijsku pismenost.

  Projekat Profesija novinar/novinarka realizira se kroz program osnaživanja nezavisnih medija ,IMEP.

  IMEP je petogodišnji USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH. 

   


   

     Kada bismo saznali za aferu "Respiratori" da nije medija? Ili za neke druge afere?! Mediji u BiH su se pretvorili u policajce, istražitelje, tužioce,.. To nije naš posao, ali građani su očajni, zovu novinare jer im vjeruju, jer misle da je to jedino što im može pomoći. A novinari i novinarke u BiH izloženi su raznim pritiscima, prijetnjama, batinama, neki mediji su se i ugasili ...

  Redakcija portala Startbih.ba uradila je dokumentarni film o novinarima i novinarkama u BiH, slobodi medija, novinarskoj solidarnosti, lažnim vijestima , senzacionalizmu, dezinformacijama, manipulacijama, novinarskoj etici, medijima u vrijeme pandemije .

  Edina Kalamujić dugogodišnja je novinarka i urednica portala Raport.ba. Za Start govori o medijima, novinarstvu danas, klikbejtovima (Clickbait), kako doći do čitalaca bez bombastičnih naslova:

  - Nefer i neprofesionalno je ljude privlačiti naslovom. To je, ipak, neka vrsta prevare- mišljenja je Kalamujić.

  Govori i o teškoćama u kojima se, pogotovo za vrijeme i nakon pandemije koronavirusa, susreću printani mediji u BiH:

  - Printani mediji imaju svoju vrijednost i to je nešto što bismo trebali njegovati. Država bi se trebala uključiti da se printani mediji ipak zadrže i da se održe i da na neki način budu balans digitalnim medijima koji su jako brzi. A brzina je često ispred tačnosti. Svi mi poletimo da budemo prvi, da imamo klik. Ipak, nije to osnovna karakterista novinarstva.- kaže Kalamujić.

  Smatra da novinarstvo danas, posebno kod nas, pomalo luta- imamo previše medija a premalo relevantnih:

  - Previše je onih koji nemaju impresume iza kojih ne znamo ko stoji iza njih. Takva praksa baca sjenu na sve one kolege koji profesionalno rade svoj posao- ističe Kalamujić.

  Kako doći do izvora informacija? Kako ustroj naše države onemogućava pravo na informaciju? Zašto se danima čeka na povratnu informaciju? S čim se mediji i novinari suočavaju? Šta je veliki problem medijske scene u Bosni i Hercegovini? Kakvi su naši milenijci?Zašto je važno nezavisno novinarstvo?

   

  Senad Hadžifejzović političarima: Šokiraće vas ova informacija, ali vam moram nešto otkriti  Paradoksalno, prvi pollitičar, lider koji je novinarima čestitao 3.maj, Svjetski dan slobode medija je Milorad Dodik , kazao je Senad Hadžifejzović odjavljujući svoj sinoćnji Centralni dnevnik.

  „ Onaj baja koji na novinarima, najviše novinarkama, demonstrira silu moći. Dobro bi bilo da političari dođu tobe, shvate tu relaciju, političar- novinar, „kazao je Hadžifezović pa dodao da će političarima otkriti jednu ekskluzivu:

  „ Vi ste političari prolazni, čak i kada trajete dvadeset godina ili više. Šokiraće vas ova informacija,ali vam moram nešto otkriti: Vi ste i smrtni, niste vječnici !! „, poručio im je i dodao:

  „ Nikada vas pravi novinari neće poslušati, što prije shvatite da je jedini izlaz u ovoj zemlji taj da svako radi svoj posao to ćemo prije izaći iz tunela u koji ste ukopali državu „ kazao je Hadžifejzović.


  Našu novu priču o novinarskoj profesiji i mukama koje trpi u savremenom dobu, donosimo sa dugogodišnjom novinarkom Vanjom Iličić, reporterkom BH Radija 1, urednicom i voditeljicom popularne emisije "Razglednica" i dobitnicom nagrade za najboljeg novinara/novinarke u radijskom novinarstvu za 2018. godinu.

  Pitali smo je o promjenama koje su se desile u struci od njenih početaka do danas.

  " U esnafu se stalno dešavaju promjene. Valjda to tako ide sa razvojem nauke i tehnologije, sa prolaskom godina. Kažu da je onda kada sam ja počinjala raditi bilo puno drugačije u odnosu na period kada sam upisivala fakultet ili, kada sam rođena, bila dijete, učila prve rečenice.. tako da su se dešavale promjene i u odnosu na ono kada sam ja počela raditi i na ono što imamo danas. Čini mi se da smo imali više poštovanja prema starijim kolegama u ono doba kada sam ja počinjala raditi nego što je to danas", kazala je naša sagovornica.

  Brojni su novi zahtjevi i razvoj medija, smatra ona.

  " Novinari danas moraju biti sposobniji. Neću reći da moraju znati više jer uvijek je trebalo da znaju više nego što se očekuje od njih. Ali, trebaju imati više vještina i više sposobnosti. Današnja brzina to zahtjeva od nas. Trebaju znati napraviti dobru fotografiju, možda i videosnimak, uz ono što bi trebalo i što se podrazumijeva- da znaju pisati."

  Smatra da radio kao medij u kojem već dugi niz godina radi, trpi transfomacije, ali da je transformiran i kroz tehnološki razvoj.

  " Nekada se drugačije radilo, trebalo je puno više vremena da se smontira materijal u odnosu na ovo danas. Mislim da ipak, na kraju možemo reći da i radio kao i sve medije čine ljudi i da je na kraju sve do ljudi", kaže Iličić.

  Priznanje koje je dobila posebno joj je važno jer je od kolega, ali valja i dalje raditi. A u praksi mnogo problema:

  " Tamo gdje se insistira na brzini osjeti se površnost, imamo neprovjerene informacije, imamo probleme koje nam donosi želja za klikovima i želja da se bude prvi, imamo senzacionalizam, ... Problem je što se danas svako naziva novinarom", zaključuje i dodaje:

  " Trebamo poštovati svoju profesiju, trebamo cijeniti ono što radimo, cijeniti sebe i onda ćemo imati kvalitet. Vjerovatno ima pritiska ali, kad radiš ono što voliš i što misliš da znaš da radiš onda nećeš podleći tom pritisku, onda nećeš trčati da budeš prvi nego ćeš da budeš prvi koji će infomirati pravilno, onako kako jeste. U tome ima razlike", poručuje Vanja Iličić. 

  Pandemija lažnih vijesti: Dezinformacije u vrijeme korone

  dezinformacije u vrijeme korone kljucna2

  Globalni lider u promociji i zaštiti prava djece Unicef nedavno je na svojoj stranici saopštio da su se na internetu pojavile lažne poruke o zaštiti od koronavirusa koje se pripisuju Unicefu. Između ostalog, poruke tvrde da izbjegavanje sladoleda i druge hladne hrane može da pomogne u sprečavanju nastanka ove bolesti.

  To je, kako kažu u Unicefu, potpuno neistinito.

  Prestanite!!!

  „Dezinformacije u doba zdravstvene krize mogu imati tragične posljedice i stoga je poruka UNICEF-a svima koji kreiraju takve neistine jednostavna: Prestanite“, poručili su iz UNICEF-a.

  Nije ovo bila jedina dezinformacija i laž koja se od pojave koronavirusa objavila. U Bosni i Hercegovini je, zbog neodgovornog izvještavanja medija, žena koja je zaražena koronavirusom izložena prijetnjama na društvenim mrežama.

  „Komentari na fejsbuku su bili da moju mamu treba ubiti zato što je zaražena, da se nije trebala uopšte vraćati u Bosnu i Hercegovinu, zato što je zaražena. Napadali su nas sa svih strana“, kazala je u razgovoru za Radio slobodna Evropa (RSE), djevojka čija je majka bila izložena linču na društvenim mrežama, nakon što su mediji otkrili da je zaražena koronavirusom.

  uniceflazna vijest

  Ona je sa majkom i svojim suprugom krajem februara provela dva dana u Italiji, u trenutku kada je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u svijetu proglasila globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju zbog širenja koronavirusa.

  Po povratku u BiH, njih troje su se, kako kaže, odmah javili epidemiološkoj službi, a nakon testova je utvrđeno da su sve troje pozitivni na novi virus. Pošto su se kod 51-godišnje majke pojavili simptomi, ona je hospitalizovana, dok su kćerka i njen suprug zadržani u kućnoj izlolaciji, jer imaju blagu kliničku sliku.

  Problemi su nastupili kada su pojedini mediji objavili da je zaražena 51-godišnja žena išla na muzički koncert na kojem je bilo oko 500 posjetilaca, te da se vozila javnim prevozom. Dr. Ednan Drljević, infektolog iz Zenice, ubrzo je demantovao ovu vijest i kazao da zaslužuje krivičnu odgovornost. Predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona i ministar zdravstva Adnan Jupić naglasio je važnost objave tačnih i provjerenih informacija te najavio da će, kada se situacija potpuno smiri, oni koji su objavljivali uznemirujuće informacije biti pozvani da odgovore na pitanja o svojim izvorima.

  Lažne vijesti i dezinformacije oko koronavirusa plasiraju se putem online medija i društvene mreže. I tako je svugdje u svijetu, ne samo u našoj državi. Kako se širio ovaj virus širio se i „virus“ lažnih vijesti: od savjeta, izvještaja, teorija zavjere, tvrdnji, informacija... U širenju ovih vijesti učestvuju pojedini mediji - u utrci za posjećenost i broj lajkova, ali i zlonamjerni pojedinci putem društvene mreže.

  • Koliko je širenje netačnih informacija opasno, svjedoče i upute Svjetske zdravstvene organizacije o opasnosti druge sada aktualne epidemije (osim korona epidemije), a to je epidemija informacija – infodemija

  Jedna od lažnih vijesti koja se proširila društvenim mrežama je i kako će plate za budžetske korisnike u RS biti umanjene nakon što je u Republiici Srpskoj proglašena vanredna situacija. Ministrica finansija RS Zora Vidović demantovala je ovu vijest:

  „Svi budžetski korisnici biće redovno izmireni kao i do sada. Penzije, invalidnine, borački dodaci, kao i plate će biti isplaćivani na vrijeme. Sve što je potrebno za zdravstvo i redovno i vanredno će biti isplaćivano. Svi građani koji imaju potraživanja iz budžeta će biti izmirivani kao i sada“, naglasila je Vidovićeva. Ova vijest zasigurno je plasirana sa namjerom da se stvori panika, nesigurnost i nepovjerenje među stanovništvom Republike Srpske, bh. entiteta koji je u većoj mjeri zahvaćen koronavirusom u odnosu na Federaciju.

  Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je nakon povratka iz Kanade u izolaciji. I to je tačna vijest! No, objavljeno je i da je koronavirusom zaražen i Milorad Dodik - portal Krvavi Balkan je 13. marta objavio članak sa naslovom koji govori da je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNDS-a, zaražen koronavirusom (COVID-19).

  komsic trudo

  Na portalu Raskrinkavanje.ba, koji je analizirao istinitost ove vijesti, kažu da se tekst ispod ovog senzacionalističkog naslova sastoji od svega jedne rečenice: „Kako prenose pojedini mediji, Milorad Dodik je pozitivan na koronavirus... Uskoro opširnije.“ Ovu informaciju ekipa Raskrinkavanja nije pronašla ni na jednom drugom portalu osim na navedenom, te ostaje nejasno koji to „pojedini mediji“ prenose da je Dodik „pozitivan na koronavirus“. Sporni članak s ovog portala podijeljen je na Facebook stranicama Krvavi Balkan, Dnevna doza natprosječnog Bošnje i Kale gospodar vremena, ali i u grupi Sarajevske vragolije. Sve ove objave imale su skoro 2.000 reakcija i 80 dijeljenja, na stranicama i grupi koje ukupno prati 270.000 korisnika/ca Facebooka.

   

  Hapšenja zbog lažnih vijesti

  Svjesni opasnosti i posljedica koje mogu izazvati lažne vijesti i dezinformacije, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je, u poruci građanima u povodu proglašenja pandemije koronavirusa, poručio:

  - Pozivam vas da budete oprezni i prilikom informiranja o koronavirusu i mjerama koje se poduzimaju. Koristite isključivo informacije čiji su izvor zvanične institucije i stručne osobe, i koje objavljuju kredibilni mediji - naglasio je Džaferović.

  Istakao je da se izbjegavaju senzacionalistički tekstovi i prilozi bez jasno navedenih izvora, jer se širenjem lažnih vijesti i glasina stvara panika i dodatno usložnjava cjelokupna situacija.

  U susjednoj Crnoj Gori je saopšteno da je jednoj osobi određen pritvor od 72 sata nakon što je uhapšena i predata nadležnom tužilaštvu zbog objavljivanja lažne vijesti o koronavirusu na Fejsbuku.

  „Ovih dana je kružila informacija da će Vlada danas na sjednici proglasiti vanredno stanje jer ima zaraženih koronavirusom. Kao što vidite – ništa od toga, pa ni vanrednog stanja. Zaustavimo propagandu, presijecimo lažne vijesti, eliminišimo dezinformacije u korijenu“, rekao je crnogorski premijer Duško Marković, pozivajući medije da pomognu Vladi, jer imaju posebnu ulogu u oblikovanju informacija i javnog raspoloženja.

   download

  Prethodno su police trgovina u ovoj zemlji gotovo ispražnjene kada je stanovništvo počelo stvarati zalihe u strahu od mjera koje bi vlada mogla poduzeti protiv koronavirusa iako nije bio zabilježen još nijedan slučaj u toj državi. U želji da smiri napetosti, ministrica ekonomije Dragica Sekulić pokušavala je uvjeriti građane da veliki trgovinski lanci imaju zalihe osnovnih namirnica za nekoliko mjeseci.

  „Naše kompanije imaju toliko zaliha da sve stanovnike Crne Gore mogu snabdijevati nekoliko mjeseci bez ijednog uvezenog šlepera robe“, saopštila je Sekulić. I iz velikih trgovinskih lanaca pozivali su građane da ne paničare jer su im skladišta popunjena.
  Istodobno, državne institucije Crne Gore pokušavaju utvrditi porijeklo dezinformacija koje su u srijedu izazvale rast panike među stanovništvom, a uglavnom su se širile putem društvenih mreža.

  „Prema informacijama kojim raspolažem, nadležni utvrđuju porijeklo tih dezinformacija i autori će biti zakonski kažnjeni“, saopštila je ministrica Sekulić.

   

  Umro sam dva puta

  Novinar Mimo Šahinpašić za Start je govorio o stanju u bh. medijima. Kaže da mu se nakon 30 godina, koliko se bavi ovim poslom, zgadilo novinarstvo jer su ga pojedinci devalvirali. U borbi protiv lažnih vijesti, vijesti u kojima se „hladno“ objavljuje da neko, naprimjer, ima rak mozga, treba se pod hitno obračunati, smatra on.

  - Moramo uraditi nešto pod hitno, odosmo u potpuno „žutilo“. Možeš iznijeti kakvu god hoćeš istinu naknadno. Kažnjavati i onoga ko je to uradio i medij koji je to uradio, ali ne simboličnim kaznama - kaže Šahinpašić.

  I sam je bio žrtva lažnih vijesti.

  - Jesam. Jesam. Umro sam dva puta! - kazao je Šahinpašić.

  I, na kraju, šta poručiti u vrijeme pandemije lažnih vijesti za vrijeme pandemije korone?! Građanima - da trebaju tražiti tačne informacije o tome kako da zaštite sebe i svoje porodice od poznatih izvora, kao što su Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF, državne zdravstvene institucije ili zdravstveni radnici. Onim zlonamjernim pojedincima koji šire lažene vijesti i dezinformacije putem društvene mreže da, prije nego ih objave, ako ništa drugo, misle na svoje najbliže i barem prema njima osjećaju odgovornost. (Na primjeru Crne Gore vidjeli smo da se i tome može ući u trag i kazniti ih.)

  Novinarima - da budu profesionalni i odgovorni, da pružaju pravovremene i tačne informacije bez senzacionalističkih naslova koji zastrašuju, ali ni da ne umanjuje ozbiljnost situacije. Širenje dezinformacija je problem, ali problem je i širenje straha, kaže članak neprofitne organizacije First Draft, koja se bavi provjerom informacija i edukacijom o dezinformacijama, a koji je prenijela Medijska pismenost.

  Dezinformacije za vreme zdravstvene krize mogu da izazovu paniku, strah i stigmatizaciju, kao i to da ljudi ostanu nezaštićeni ili da budu ranjiviji na virus. U ovakvim situacijama, mediji snose veliku odgovornost.

   

  Hakeri i lažne stranice
  757596958
  Kako se koronavirus proširio po cijelom svijetu, tako se širio i broj dezinformacija, usprkos velikim naporima društvenih medija da to spriječe, piše Njujork tajms (The New York Times), prenosi Radio slobodna Evropa. Prvo su se na društvenim mrežama pojavili konspirativni šapati da je koronavirus pripremljen u tajnoj vladinoj laboratoriji u Kini, da bi uslijedile lažne tvrdnje o vladama i slavnim ličnostima, poput Bila Gejtsa (Bill Gates), koji novodno stoje iza širenja virusa.

  Postoji toliko netačnih informacija o koronavirusu pa je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da se suočava s „infodemijom“. Fejsbuk (Facebook), Gugl (Google) i Tviter (Twitter) naveli su da uklanjaju dezinformacije o virusu onoliko brzo koliko su ih mogli pronaći, ističući da sarađuju sa SZO i drugim vladinim organizacijama kako bi osigurali da ljudi dobiju tačne informacije.

  Ali pretragom Njujork tajmsa pronađeno je na desetine videozapisa, fotografija i napisanih postova na svakoj od društvenih platformi na društvenim mrežama, koji nisu ograničeni samo na engleski jezik već i na druge jezike, odražavajući svjetsku putanju širenja virusa. Otkriveno je i da su hakeri postavljali web-stranice koje tvrde da imaju informacije o koronavirusu, ali su to zapravo bile digitalne zamke, usmjerene na krađu ličnih podataka i slične prevare.

   

  Laži u svijetu sporta

  800px cristiano ronaldo 35480124482

  Jedna od lažnih vijesti koju su prenijeli mediji bila je da je Cristiano Ronaldo, portugalski fudbaler i član Juventusa, u jeku borbe sa koronavirusom uradio potez vrijedan divljenja, odnosno da „svoje hotele pretvara u bolnice“ i da će one biti besplatne za sve.

  Vijest je objavio španjolska „Marca“ („Marka“) koja je tvrdila da je bivša zvijezda Real Madrida spremna da se jedan od njegova dva hotela pretvori u bolnice kako bi se pomoglo u borbi protiv pandemije koronavirusa. „Marca“ je izvijestila kako se Ronaldo sprema pretvoriti hotel Pestana CR7 u Lisabonu u objekt za liječenje ljudi koji su zarazili virusom. Objavljeno je i da će napadač Juventusa plaćati liječnike i osoblje. Vijest je objavljena i na zvaničnoj web-stranici fudbalskog kluba Juventus, što je očito i zavaralo medije i javnost.

  Glasnogovornica hotela je, međutim, demantovala tvrdnje, rekavši za RTL Nieuws: „Mi smo hotel. Nećemo biti bolnica. Dan je kao i svi drugi, mi smo i ostat ćemo hotel.“

  Marca je od tada izbrisala priču i sve objave na društvenim mrežama o njoj, a vijest je u Portugalu prijavljena kao lažna.

  Ronaldo, do nastanka ovog teksta, nije ništa javno komentirao.

   

  Dodik ponovo stavlja metu na čelo Vladimiru Kovačeviću i novinarima BN televizije

  kljucna poruka novinar1

  BN TV najoštrije osuđuje današnji verbalni napad Milorada Dodika na novinara naše kuće Vladimira Kovačevića, saopšteno je iz ove tv kuće.

  Dodik je Kovačevića i BN TV nazvao izdajnicima samo zato što su ga pitali da li je ova blokada ozbiljna i da li će ostati dosljedan u svojim odlukama.

  Dodikov verbalni napad na našeg novinara, potvrda je kabadahijskog ponašanja Milorada Dodika, koji je još jednom ponizio sebe, ali i instituciju koju predstavlja.

  Umjesto da uzme u zaštitu novinara i traži od nadležnih da pronađu nalogodavce, koji su pokušali da ubiju Vladimira Kovačevića, Milorad Dodik je danas osuo verbalnu "paljbu" na Kovačevića, koji je samo radio svoj posao.

  Ovim užasnim činom, Dodik je svim zaposlenima u BN TV stavio metu na čelo i time pozvao na linč.

  Sramno je da Dodik koji obavlja najvišu državnu funkciju nasrće na novinare koji samo rade svoj posao. Ovim je Dodik pokazao svoju nemoć, da nema odgovora na pitanja koja mu novinari BN TV postavljaju u ime javnosti.

  BN TV koja stoji iza svojih novinara i dalje će insistirati na profesionalnom i objektivnom pristupu svim društvenim i političkim temama.

  Dodik da ima morala i časti,kao i odgovornosti prema građanima ne bi se kabadahijski ponašao nego bi profesionalno i odgovorno radio posao, koji su mu građani povjerili, a koji je podložan kritici i sudu javnosti, poručuju iz BN tv.

  Dugogodišnji novinar i glavni odgovorni urednik magazina 'Dani' Saša Rukavina, za novu priču Starta, u okviru projekta Profesija novinar/novinarka, komentariše kakvo je stanje u bh. novinarstvu danas, razlikuje li se od svjetskih trendova, šta je to što najviše privlači pažnju publike...

  Razgovarao: Dario Novalić

  Glavnog i odgovornog urednika beogradskog dnevnog lista Danas Dragoljuba Dražu Petrovića srećemo krajem septembra u Daruvaru, na 5. Fra Ma Fu festivalu, festivalu reportaže i reportera. Javnosti u Bosni i Hercegovini vjerovatno je poznatiji iz regionalno popularne emisije PLjiŽ koja se emituje na televiziji N1 gdje, zajedno sa DragoljubomMićkom Ljubičićem i Vojislavom Žanetićem, kroz humor i satiru, obrađuje društveno-političke događaje u Srbiji i šire.

  "Izrazito je neprijateljsko raspoloženje kod pojedinih struktura, od dijelova katoličke crkve pa do onih koji su na vrhu vlasti, prema novinarima, gdje se novinare optužuje za sve loše što je u državi. Onda kada vas optužuju za stvari koje se događaju poput kriminala,korupcije onda znate kakav poremećaj se u društvu događa", kaže za Start Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Bez obzira na sve pritiske, ocjenjuje  da su mediji u Hrvatskoj itekako žilavi:

  Boro Kontić  počeo je raditi na Radio Sarajevu krajem sedamdesetih kao reporter i voditelj slušanih emisija i programa. Autor je brojnih emisija tokom 80-tih, od Primusa (1979-1985) do Omladinskog programa Radio Sarajevo (1987). Svoju je radijsku karijeru okončao kao urednik Drugog programa Radio Sarajeva. Autor je brojnih dokumentaraca za koje je dobio nagrade na svjetskim festivalima- Frix Futura – Berlin i Prix Italija, 1991. godine dobio je Grand Prix za radio dokumentarac JAZZTIME. Autor je i nekoliko TV dokumentaraca uključujući „Godine koje su pojeli lavovi” o novinarstvu i propaganda tokom ratova 90-tih te „Bez naslova” (2011) dokument o nobelovcu Andriću koji se bavi pitanjem „šta je nama Ivo Andrić onda i sada”?

  Dženana Karup Druško u novinarstvu  je iz prostog razloga što je cijeli svoj život,otkako za sebe zna, željela da bude novinarka. I to novinarka pisanog medija. 1994. godine  prvi put je počela pisati za sarajevske Dane. Tamo je prošla takozvanu staru školu novinarstva: od novinarke, preko urednice, do glavne urednice i u Danima ostala  20 godina.

  Bombarduju nas različitim  informacijma. Šta je istina i zašto nas zbunjuju!? U intervjuu za magazin Start BiH, psihologinja, prof. dr. Jasna Bajraktarević ističe da je to izraženo i  kada polazimo od banalnih stvari. Tako više ne znamo je l' kamilica zdrava ili nije, je l' jabuka zdrava ili nije, trebamo li da pijemo mlijeko ili ne? Zašto se danas , kada je nauka pristupačnija nego ikada, ponovo javlja  strah od vakcina, homoseksualizma...?

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.