Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  profesija novinar 3k

  Kroz objavu serije video intervjua sa medijskim autoritetima  i kroz prateće tematske  i edukativne sadržaje, portal startbih.ba,  u partnerstvu sa Vijećem za štampu i online medije u BiH provodi projekat pod nazivom Profesija novinar/novinarka. Cilj projekta je da  iz ugla medijskih djelatnika prezentiramo, edukujemo  i rasvijetlimo  javnosti ulogu medija u demokratskom društvu, probleme sa kojima se novinari i mediji suočavaju zbog lažnih portala, lažnih vijesti, dezinformacija , kakve posljedice trpe oni koji poštuju kodeks profesije,  koliko je značajna medijska pismenost i onih koji proizvode i onih koji konzumiraju medijske sadržaje. 

  Na taj način želimo da doprinesemo boljem razumijevanju veličine problema od strane i javnosti i donosioca odluka, ali i samih novinara i medija u Bosni i Hercegovini. U okviru projekta planiramo i publikaciju serije edukativnih  ključnih poruka čime želimo  doprinijeti jačanju vidljivosti ovakvih sadržaja koji će pomoći razvijanju  znanja i vještina javnosti  iz domena medijske pismenosti. U konačnici organiziraćemo i  okrugli sto, kreirati zaključke sa okruglog stola što bi sve zajedno trebalo  doprinijeti jačanju komunikacije između institucija , novinara, medijskih djelatnika i OCD-a (organizacija civilnog društva) koji se bave ovom problematikom kao i jačanju njihove uloge u donošenju strategija za medijsku pismenost.

  Projekat Profesija novinar/novinarka realizira se kroz program osnaživanja nezavisnih medija ,IMEP.

  IMEP je petogodišnji USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH. 

   


   

   

  Dugogodišnji novinar i glavni odgovorni urednik magazina 'Dani' Saša Rukavina, za novu priču Starta, u okviru projekta Profesija novinar/novinarka, komentariše kakvo je stanje u bh. novinarstvu danas, razlikuje li se od svjetskih trendova, šta je to što najviše privlači pažnju publike...

  Razgovarao: Dario Novalić

  Glavnog i odgovornog urednika beogradskog dnevnog lista Danas Dragoljuba Dražu Petrovića srećemo krajem septembra u Daruvaru, na 5. Fra Ma Fu festivalu, festivalu reportaže i reportera. Javnosti u Bosni i Hercegovini vjerovatno je poznatiji iz regionalno popularne emisije PLjiŽ koja se emituje na televiziji N1 gdje, zajedno sa DragoljubomMićkom Ljubičićem i Vojislavom Žanetićem, kroz humor i satiru, obrađuje društveno-političke događaje u Srbiji i šire.

  "Izrazito je neprijateljsko raspoloženje kod pojedinih struktura, od dijelova katoličke crkve pa do onih koji su na vrhu vlasti, prema novinarima, gdje se novinare optužuje za sve loše što je u državi. Onda kada vas optužuju za stvari koje se događaju poput kriminala,korupcije onda znate kakav poremećaj se u društvu događa", kaže za Start Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Bez obzira na sve pritiske, ocjenjuje  da su mediji u Hrvatskoj itekako žilavi:

  Boro Kontić  počeo je raditi na Radio Sarajevu krajem sedamdesetih kao reporter i voditelj slušanih emisija i programa. Autor je brojnih emisija tokom 80-tih, od Primusa (1979-1985) do Omladinskog programa Radio Sarajevo (1987). Svoju je radijsku karijeru okončao kao urednik Drugog programa Radio Sarajeva. Autor je brojnih dokumentaraca za koje je dobio nagrade na svjetskim festivalima- Frix Futura – Berlin i Prix Italija, 1991. godine dobio je Grand Prix za radio dokumentarac JAZZTIME. Autor je i nekoliko TV dokumentaraca uključujući „Godine koje su pojeli lavovi” o novinarstvu i propaganda tokom ratova 90-tih te „Bez naslova” (2011) dokument o nobelovcu Andriću koji se bavi pitanjem „šta je nama Ivo Andrić onda i sada”?

  Dženana Karup Druško u novinarstvu  je iz prostog razloga što je cijeli svoj život,otkako za sebe zna, željela da bude novinarka. I to novinarka pisanog medija. 1994. godine  prvi put je počela pisati za sarajevske Dane. Tamo je prošla takozvanu staru školu novinarstva: od novinarke, preko urednice, do glavne urednice i u Danima ostala  20 godina.

  Bombarduju nas različitim  informacijma. Šta je istina i zašto nas zbunjuju!? U intervjuu za magazin Start BiH, psihologinja, prof. dr. Jasna Bajraktarević ističe da je to izraženo i  kada polazimo od banalnih stvari. Tako više ne znamo je l' kamilica zdrava ili nije, je l' jabuka zdrava ili nije, trebamo li da pijemo mlijeko ili ne? Zašto se danas , kada je nauka pristupačnija nego ikada, ponovo javlja  strah od vakcina, homoseksualizma...?

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.