Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saša Rukavina: Razmišljali smo u redakciji da tužimo fakultet za prevaru

  Dugogodišnji novinar i glavni odgovorni urednik magazina 'Dani' Saša Rukavina, za novu priču Starta, u okviru projekta Profesija novinar/novinarka, komentariše kakvo je stanje u bh. novinarstvu danas, razlikuje li se od svjetskih trendova, šta je to što najviše privlači pažnju publike...

  Mišljenja je da su mediji u trci za kvanitetom izgubili na kvalitetu. Govori i o praksi koju su nekada studenti žurnalistike imali u redakcijama, o kvalitetu njihovog znanja koje danas stiču tokom studija, te mukama koje redakcije najčešće imaju kada im, nakon završetka studija, dođu u redakcije. Imaju diplome, ali.. 

  Da li se interes publike promijenio, da li su danas suštinske stvari manje bitne od površnosti i senzacionalizma?

  - (...) Zatrpajte se malo u dokumentaciju, arhive, statistike i vidjet ćete da su sex droga i rokenrol uvijek imali najviše pažnje publike. Tabloidi su uvijek imali najveće tiraže, žuta stampa, žuti rtv programi su i prije pojave digitalnih medija privlačili najviše pažnje. To je neka vrsta udara na ljudsku psihu. Tehnologija je promijenila samo to da mi u realnom vremenu možemo pratiti to da neka priča o cijenama energenata privlači manje pažnje nego to koja je starleta napuhala koji dio tijela. Jedino se to mijenja, to što mi trenutno znamo na kojem je nivou naša svijest, svijest naše publike.

  Koje je Vaše iskustvo sa mladim, školovanim novinarima? S kakvim motivima i znanjem oni ulaze u ovu profesiju?

  - Ja sam u Večenjim novinama išao na praksu. To je bilo na trećoj godini fakulteta, imali smo mjesec dana opšte prakse, u printanim, elektronskim medijima. Tada se to zvalo udruženi rad, fabrički listovi. Provodili smo po mjesec dana u svakom od tih medija, na četvrtoj godini je bila specijalistička praksa, gdje se jedan medij izabere i cijelu se godinu bude tu. Ja sam na trećoj godini, na opštoj praksi, došao u Večernje novine, bio sam mjesec dana, svidjelo mi se i ostao sam. Hoću da kažem da današnji mladi novinari nemaju praksu, nisu napravili tekst koji je bilo gdje objavljen, najčešće. Ako se sami ne potrude da negdje nešto probaju, ne znaju šta je novinarstvo. Nismo ni mi bili spremni, šest mjeseci su nam u redakcijama "izbijali" iz glave ono što su nam "filovali" na fakultetu. Ali, ponekad imam osjećaj da sada nemaš šta da im "izbijaš " iz glave, da dolaze po principu "negdje nešto moram raditi". Ima mladih novinara koji se jako dobro snalaze i jako dobro rade, ali tu je i do starih novinara. Mi u redakcijama smo potrošači proizvoda fakulteta. Nama dolazi relativno loš proizvod. Ponekad je taj proizvod toliko loš da sam ja jednom, s jednom pravnicom u redakciji, razmišljao kako da tužimo fakultet za prevaru. Diploma nije lažna, diploma je prava, mlada novinarka je položila sve ispite. Ali iza tih svih ispita ne stoji nikakvo znanje, nikakva kontrola onoga što je naučila. Onda smo mi razmišljali možemo li fakultet tužiti za prevaru. 

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.