Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Almir Panjeta: Ja imam odgovornost, i kad pišem status od dva reda sve provjerim prije objave

   

  " Biti novinar danas je isto što i biti novinar prije 20, 30, 50 godina i što će, vjerujem, biti isto i za 20,30 , 50... godina. To znači: biti neko ko je na strani istine, biti neko ko prenosi istinu, biti neko ko iinformiše javnost i ko radi isključivo u interesu javnosti". ukratko je za Start pojasnio ulogu novinara u društvu dugogodišnji bosanskohercegovački novinar Almir Panjeta.

  A, šta je zapravo uloga novinara u praksi, kako se snalaze i rade tokom pandemije korona virusa i uopšte tokom kritičnih situacija pitali smo Panjetu:

  - I novinari su ljudi, rođeni su ovdje i odrastaju. Ne može se svako zvati novinarom, zaključuje on.

  Zašto su novinari sedam sila, ponašaju li se tako, kako se zapravo ponašaju, kako se ponašaju kada im kolege vrijeđaju visoki zvaničnici, šta ne smiju dozvoliti i šta nedostaje u redakcijama, o politici i novinarstvu, novinarima u politici

  Poznat je po britkom jeziku, aktivan je na društvenim mrežama, kritikuje, ukazuje i na pozitivne i na negativne pojave u bh. društvu.

  Je li kao slobodni novinar na " tankom ledu"...

   

  Almir Panjeta novinarstvom se bavi od 1999. godine kada je počeo pisati za ‘Večernje novine’ u Sarajevu. Poslije radi u magazinu ‘Start BiH’, počinje se baviti i fotografijom pa je kao novinar-fotoreporter radio za portal Klix.ba, magazin ‘Global’, magazin ‘Slobodna Bosna’ te za portal Slobodna-Bosna.ba. Radio i kao dopisnik zagrebačkog portala i dnevnih novina ‘24sata’, fotografije objavljivao u zagrebačkom ‘Globusu’, ljubljanskoj ‘Mladini’ i preko foto-agencije ‘PixSell’ u brojnim svjetskim medijima. Izlagao na više izložbi u BiH i regionu. Trenutno je free-lance novinar, niz godina prati projekte UNICEF-a, “Save The Childrena” i “PRO Budućnosti” na terenu, kao učesnik i predavač/trener učestvovao na brojnim radionicama i seminarima vezanim za izvještavanje o djeci – s fokusom na djecu s poteškoćama, radionicama i seminarima o inkluziji. Autor i koautor nekoliko publikacija o inkluziji i medijskom izvještavanju o djeci s fokusom na izvještavanje o djeci s poteškoćama i djeci pogođenoj elementarnim nepogodama. Objavljuje kolumne u rubrici “FaktTest” porala Fokus.ba. Dobitnik je nagrade ‘Ekrem Tinjak’ za najbolju reportažu objavljenu u 2012. godini. Autor je fotografija za izložbu “BH Tate”.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.