Edina Kalamujić o medijima u BiH: Novinarstvo danas luta, imamo previše medija, a premalo relevantnih

Štampa

Edina Kalamujić dugogodišnja je novinarka i urednica portala Raport.ba. Za Start govori o medijima, novinarstvu danas, klikbejtovima (Clickbait), kako doći do čitalaca bez bombastičnih naslova:

- Nefer i neprofesionalno je ljude privlačiti naslovom. To je, ipak, neka vrsta prevare- mišljenja je Kalamujić.

Govori i o teškoćama u kojima se, pogotovo za vrijeme i nakon pandemije koronavirusa, susreću printani mediji u BiH:

- Printani mediji imaju svoju vrijednost i to je nešto što bismo trebali njegovati. Država bi se trebala uključiti da se printani mediji ipak zadrže i da se održe i da na neki način budu balans digitalnim medijima koji su jako brzi. A brzina je često ispred tačnosti. Svi mi poletimo da budemo prvi, da imamo klik. Ipak, nije to osnovna karakterista novinarstva.- kaže Kalamujić.

Smatra da novinarstvo danas, posebno kod nas, pomalo luta- imamo previše medija a premalo relevantnih:

- Previše je onih koji nemaju impresume iza kojih ne znamo ko stoji iza njih. Takva praksa baca sjenu na sve one kolege koji profesionalno rade svoj posao- ističe Kalamujić.

Kako doći do izvora informacija? Kako ustroj naše države onemogućava pravo na informaciju? Zašto se danima čeka na povratnu informaciju? S čim se mediji i novinari suočavaju? Šta je veliki problem medijske scene u Bosni i Hercegovini? Kakvi su naši milenijci?Zašto je važno nezavisno novinarstvo?