Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Žana Kovačević: Svi pričaju o doktorima herojima, koji to jesu, bili su na prvoj liniji. Ali, bili su i novinar  - Novinarima je jako teško bilo raditi u uslovima pandemije koronavirusa. I dalje nam je teško. I dalje smo izloženi. I stalno su svi pričali o doktorima, o herojima, koji to i jesu, bili su na prvoj liniji. Ali, bili su i novinari! Bili su svugdje gdje je trebalo- kaže novinarka Žana Kovačević ukratko oslikavajući težinu situacije u kojoj su se zatekli novinari u svom radu u proteklom periodu.

  Žana Kovačević novinarka je Al Jazeera. Iza sebe ima bogatu novinarsku karijeru koju je započela još u srednjoškolskim danima kada je radila u nekoliko omladinskih listova. Profesionalno, od 1997. godine radi na radiju DISS u Sarajevu, u čijem osnivanju i pokretanju je i učestvovala, te kao novinarka i glavna i odgovorna urednica do 2000. godine. Radila je na Radiju Slobodna Evropa prvo kao dopisnica iz sarajevske redakcije, novinarka i urednica u radijskom i TV programu, te urednica magazina TV Liberty.

  Prema ovogodišnjem indeksu slobode medija Reportera bez granica samo je Slovenija bolje plasirana od BiH u široj regiji. Obuhvaćrno je 180 zemalja i Bosna i Hercegovina zaista dobro stoji. Infomacija je ohrabrujuću, smatra Kovačević, ali ..:

  - Ja ne znam šta to podrazumijeva. Da li to podrazumijeva jedan bh. fenomen, a to je da mediji već 25 godina uporno pišu, novinari istražuju, to se objavljuje, afera pretiče jedna drugu i, nema rezultata. Dosta novina, magazina, dnevnih listova u BiH u ovih zadnjih 25 godina je prestalo sa radom. Oni su pisali, pisali,.., pa su bili tuženi, pa su išli na sudove, pa su izgubili parnice- jer znamo kako sudovi i tužilaštvo ovdje radi i kakav je ogromni politički pritisak. Koliko su političari " narasli" u ovoj državi, pa evo, vidjeli smo neki dan slučaj "Poljina""...

  Koliko će ekonomska kriza uzrokovana koronavirusom ugasiti i utjecati na ono malo preostale medijske nezavisnosti? Jesu li mediji dio ukupnog problema u BiH ili je ipak tačna ona: da nema medija teško da bi se ikada saznalo za bilo koju aferu ili društvenu anomaliju. Gdje je istina ili gdje je sredina? Koliko često ste naša sagovornica u svojoj karijeri susretali sa cenzurama ili „sugestijama“ koje se ne mogu nazvati profesionalnim?

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.