Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Pandemija lažnih vijesti: Dezinformacije u vrijeme korone

  dezinformacije u vrijeme korone kljucna2

  Globalni lider u promociji i zaštiti prava djece Unicef nedavno je na svojoj stranici saopštio da su se na internetu pojavile lažne poruke o zaštiti od koronavirusa koje se pripisuju Unicefu. Između ostalog, poruke tvrde da izbjegavanje sladoleda i druge hladne hrane može da pomogne u sprečavanju nastanka ove bolesti.

  To je, kako kažu u Unicefu, potpuno neistinito.

  Prestanite!!!

  „Dezinformacije u doba zdravstvene krize mogu imati tragične posljedice i stoga je poruka UNICEF-a svima koji kreiraju takve neistine jednostavna: Prestanite“, poručili su iz UNICEF-a.

  Nije ovo bila jedina dezinformacija i laž koja se od pojave koronavirusa objavila. U Bosni i Hercegovini je, zbog neodgovornog izvještavanja medija, žena koja je zaražena koronavirusom izložena prijetnjama na društvenim mrežama.

  „Komentari na fejsbuku su bili da moju mamu treba ubiti zato što je zaražena, da se nije trebala uopšte vraćati u Bosnu i Hercegovinu, zato što je zaražena. Napadali su nas sa svih strana“, kazala je u razgovoru za Radio slobodna Evropa (RSE), djevojka čija je majka bila izložena linču na društvenim mrežama, nakon što su mediji otkrili da je zaražena koronavirusom.

  uniceflazna vijest

  Ona je sa majkom i svojim suprugom krajem februara provela dva dana u Italiji, u trenutku kada je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u svijetu proglasila globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju zbog širenja koronavirusa.

  Po povratku u BiH, njih troje su se, kako kaže, odmah javili epidemiološkoj službi, a nakon testova je utvrđeno da su sve troje pozitivni na novi virus. Pošto su se kod 51-godišnje majke pojavili simptomi, ona je hospitalizovana, dok su kćerka i njen suprug zadržani u kućnoj izlolaciji, jer imaju blagu kliničku sliku.

  Problemi su nastupili kada su pojedini mediji objavili da je zaražena 51-godišnja žena išla na muzički koncert na kojem je bilo oko 500 posjetilaca, te da se vozila javnim prevozom. Dr. Ednan Drljević, infektolog iz Zenice, ubrzo je demantovao ovu vijest i kazao da zaslužuje krivičnu odgovornost. Predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona i ministar zdravstva Adnan Jupić naglasio je važnost objave tačnih i provjerenih informacija te najavio da će, kada se situacija potpuno smiri, oni koji su objavljivali uznemirujuće informacije biti pozvani da odgovore na pitanja o svojim izvorima.

  Lažne vijesti i dezinformacije oko koronavirusa plasiraju se putem online medija i društvene mreže. I tako je svugdje u svijetu, ne samo u našoj državi. Kako se širio ovaj virus širio se i „virus“ lažnih vijesti: od savjeta, izvještaja, teorija zavjere, tvrdnji, informacija... U širenju ovih vijesti učestvuju pojedini mediji - u utrci za posjećenost i broj lajkova, ali i zlonamjerni pojedinci putem društvene mreže.

  • Koliko je širenje netačnih informacija opasno, svjedoče i upute Svjetske zdravstvene organizacije o opasnosti druge sada aktualne epidemije (osim korona epidemije), a to je epidemija informacija – infodemija

  Jedna od lažnih vijesti koja se proširila društvenim mrežama je i kako će plate za budžetske korisnike u RS biti umanjene nakon što je u Republiici Srpskoj proglašena vanredna situacija. Ministrica finansija RS Zora Vidović demantovala je ovu vijest:

  „Svi budžetski korisnici biće redovno izmireni kao i do sada. Penzije, invalidnine, borački dodaci, kao i plate će biti isplaćivani na vrijeme. Sve što je potrebno za zdravstvo i redovno i vanredno će biti isplaćivano. Svi građani koji imaju potraživanja iz budžeta će biti izmirivani kao i sada“, naglasila je Vidovićeva. Ova vijest zasigurno je plasirana sa namjerom da se stvori panika, nesigurnost i nepovjerenje među stanovništvom Republike Srpske, bh. entiteta koji je u većoj mjeri zahvaćen koronavirusom u odnosu na Federaciju.

  Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je nakon povratka iz Kanade u izolaciji. I to je tačna vijest! No, objavljeno je i da je koronavirusom zaražen i Milorad Dodik - portal Krvavi Balkan je 13. marta objavio članak sa naslovom koji govori da je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNDS-a, zaražen koronavirusom (COVID-19).

  komsic trudo

  Na portalu Raskrinkavanje.ba, koji je analizirao istinitost ove vijesti, kažu da se tekst ispod ovog senzacionalističkog naslova sastoji od svega jedne rečenice: „Kako prenose pojedini mediji, Milorad Dodik je pozitivan na koronavirus... Uskoro opširnije.“ Ovu informaciju ekipa Raskrinkavanja nije pronašla ni na jednom drugom portalu osim na navedenom, te ostaje nejasno koji to „pojedini mediji“ prenose da je Dodik „pozitivan na koronavirus“. Sporni članak s ovog portala podijeljen je na Facebook stranicama Krvavi Balkan, Dnevna doza natprosječnog Bošnje i Kale gospodar vremena, ali i u grupi Sarajevske vragolije. Sve ove objave imale su skoro 2.000 reakcija i 80 dijeljenja, na stranicama i grupi koje ukupno prati 270.000 korisnika/ca Facebooka.

   

  Hapšenja zbog lažnih vijesti

  Svjesni opasnosti i posljedica koje mogu izazvati lažne vijesti i dezinformacije, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je, u poruci građanima u povodu proglašenja pandemije koronavirusa, poručio:

  - Pozivam vas da budete oprezni i prilikom informiranja o koronavirusu i mjerama koje se poduzimaju. Koristite isključivo informacije čiji su izvor zvanične institucije i stručne osobe, i koje objavljuju kredibilni mediji - naglasio je Džaferović.

  Istakao je da se izbjegavaju senzacionalistički tekstovi i prilozi bez jasno navedenih izvora, jer se širenjem lažnih vijesti i glasina stvara panika i dodatno usložnjava cjelokupna situacija.

  U susjednoj Crnoj Gori je saopšteno da je jednoj osobi određen pritvor od 72 sata nakon što je uhapšena i predata nadležnom tužilaštvu zbog objavljivanja lažne vijesti o koronavirusu na Fejsbuku.

  „Ovih dana je kružila informacija da će Vlada danas na sjednici proglasiti vanredno stanje jer ima zaraženih koronavirusom. Kao što vidite – ništa od toga, pa ni vanrednog stanja. Zaustavimo propagandu, presijecimo lažne vijesti, eliminišimo dezinformacije u korijenu“, rekao je crnogorski premijer Duško Marković, pozivajući medije da pomognu Vladi, jer imaju posebnu ulogu u oblikovanju informacija i javnog raspoloženja.

   download

  Prethodno su police trgovina u ovoj zemlji gotovo ispražnjene kada je stanovništvo počelo stvarati zalihe u strahu od mjera koje bi vlada mogla poduzeti protiv koronavirusa iako nije bio zabilježen još nijedan slučaj u toj državi. U želji da smiri napetosti, ministrica ekonomije Dragica Sekulić pokušavala je uvjeriti građane da veliki trgovinski lanci imaju zalihe osnovnih namirnica za nekoliko mjeseci.

  „Naše kompanije imaju toliko zaliha da sve stanovnike Crne Gore mogu snabdijevati nekoliko mjeseci bez ijednog uvezenog šlepera robe“, saopštila je Sekulić. I iz velikih trgovinskih lanaca pozivali su građane da ne paničare jer su im skladišta popunjena.
  Istodobno, državne institucije Crne Gore pokušavaju utvrditi porijeklo dezinformacija koje su u srijedu izazvale rast panike među stanovništvom, a uglavnom su se širile putem društvenih mreža.

  „Prema informacijama kojim raspolažem, nadležni utvrđuju porijeklo tih dezinformacija i autori će biti zakonski kažnjeni“, saopštila je ministrica Sekulić.

   

  Umro sam dva puta

  Novinar Mimo Šahinpašić za Start je govorio o stanju u bh. medijima. Kaže da mu se nakon 30 godina, koliko se bavi ovim poslom, zgadilo novinarstvo jer su ga pojedinci devalvirali. U borbi protiv lažnih vijesti, vijesti u kojima se „hladno“ objavljuje da neko, naprimjer, ima rak mozga, treba se pod hitno obračunati, smatra on.

  - Moramo uraditi nešto pod hitno, odosmo u potpuno „žutilo“. Možeš iznijeti kakvu god hoćeš istinu naknadno. Kažnjavati i onoga ko je to uradio i medij koji je to uradio, ali ne simboličnim kaznama - kaže Šahinpašić.

  I sam je bio žrtva lažnih vijesti.

  - Jesam. Jesam. Umro sam dva puta! - kazao je Šahinpašić.

  I, na kraju, šta poručiti u vrijeme pandemije lažnih vijesti za vrijeme pandemije korone?! Građanima - da trebaju tražiti tačne informacije o tome kako da zaštite sebe i svoje porodice od poznatih izvora, kao što su Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF, državne zdravstvene institucije ili zdravstveni radnici. Onim zlonamjernim pojedincima koji šire lažene vijesti i dezinformacije putem društvene mreže da, prije nego ih objave, ako ništa drugo, misle na svoje najbliže i barem prema njima osjećaju odgovornost. (Na primjeru Crne Gore vidjeli smo da se i tome može ući u trag i kazniti ih.)

  Novinarima - da budu profesionalni i odgovorni, da pružaju pravovremene i tačne informacije bez senzacionalističkih naslova koji zastrašuju, ali ni da ne umanjuje ozbiljnost situacije. Širenje dezinformacija je problem, ali problem je i širenje straha, kaže članak neprofitne organizacije First Draft, koja se bavi provjerom informacija i edukacijom o dezinformacijama, a koji je prenijela Medijska pismenost.

  Dezinformacije za vreme zdravstvene krize mogu da izazovu paniku, strah i stigmatizaciju, kao i to da ljudi ostanu nezaštićeni ili da budu ranjiviji na virus. U ovakvim situacijama, mediji snose veliku odgovornost.

   

  Hakeri i lažne stranice
  757596958
  Kako se koronavirus proširio po cijelom svijetu, tako se širio i broj dezinformacija, usprkos velikim naporima društvenih medija da to spriječe, piše Njujork tajms (The New York Times), prenosi Radio slobodna Evropa. Prvo su se na društvenim mrežama pojavili konspirativni šapati da je koronavirus pripremljen u tajnoj vladinoj laboratoriji u Kini, da bi uslijedile lažne tvrdnje o vladama i slavnim ličnostima, poput Bila Gejtsa (Bill Gates), koji novodno stoje iza širenja virusa.

  Postoji toliko netačnih informacija o koronavirusu pa je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da se suočava s „infodemijom“. Fejsbuk (Facebook), Gugl (Google) i Tviter (Twitter) naveli su da uklanjaju dezinformacije o virusu onoliko brzo koliko su ih mogli pronaći, ističući da sarađuju sa SZO i drugim vladinim organizacijama kako bi osigurali da ljudi dobiju tačne informacije.

  Ali pretragom Njujork tajmsa pronađeno je na desetine videozapisa, fotografija i napisanih postova na svakoj od društvenih platformi na društvenim mrežama, koji nisu ograničeni samo na engleski jezik već i na druge jezike, odražavajući svjetsku putanju širenja virusa. Otkriveno je i da su hakeri postavljali web-stranice koje tvrde da imaju informacije o koronavirusu, ali su to zapravo bile digitalne zamke, usmjerene na krađu ličnih podataka i slične prevare.

   

  Laži u svijetu sporta

  800px cristiano ronaldo 35480124482

  Jedna od lažnih vijesti koju su prenijeli mediji bila je da je Cristiano Ronaldo, portugalski fudbaler i član Juventusa, u jeku borbe sa koronavirusom uradio potez vrijedan divljenja, odnosno da „svoje hotele pretvara u bolnice“ i da će one biti besplatne za sve.

  Vijest je objavio španjolska „Marca“ („Marka“) koja je tvrdila da je bivša zvijezda Real Madrida spremna da se jedan od njegova dva hotela pretvori u bolnice kako bi se pomoglo u borbi protiv pandemije koronavirusa. „Marca“ je izvijestila kako se Ronaldo sprema pretvoriti hotel Pestana CR7 u Lisabonu u objekt za liječenje ljudi koji su zarazili virusom. Objavljeno je i da će napadač Juventusa plaćati liječnike i osoblje. Vijest je objavljena i na zvaničnoj web-stranici fudbalskog kluba Juventus, što je očito i zavaralo medije i javnost.

  Glasnogovornica hotela je, međutim, demantovala tvrdnje, rekavši za RTL Nieuws: „Mi smo hotel. Nećemo biti bolnica. Dan je kao i svi drugi, mi smo i ostat ćemo hotel.“

  Marca je od tada izbrisala priču i sve objave na društvenim mrežama o njoj, a vijest je u Portugalu prijavljena kao lažna.

  Ronaldo, do nastanka ovog teksta, nije ništa javno komentirao.

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.