Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Novinarima neophodni pogodnosti i popusti

  9. 8. 2021. 

  "Nezavisne novine"

  Autor: Nikolina Aleksić

   

  BANJALUKA, SARAJEVO - Iako u razvijenim evropskim zemljama novinari imaju mnoge pogodnosti i popuste, poput jeftinijih avionskih karata, besplatnog ulaska u muzeje, pozorišta i druge kulturne ustanove i na razne manifestacije, u BiH novinari teško ostvaruju te pogodnosti i još moraju dokazivati i ubjeđivati druge da ih puste s akreditacijom.

  Zbog toga je potrebno da se novinari i udruženja dodatno aktiviraju i razgovaraju s predstavnicima institucija kako bi došli do povlastica, smatraju predstavnici medijske profesije.

  Suština je, prema riječima Siniše Vukelića, predsjednika Kluba novinara Banjaluka, da se novinarima, s obzirom na to da imaju male plate, olakša posao i omoguće pristupi, a ne da moraju ubjeđivati da ih s akreditacijom puste u muzej, biblioteku i slično.

  Vukelić za "Nezavisne" ističe da bi novinari u BiH trebalo da imaju popuste kao što je to svuda u svijetu praksa.

  "Recimo, u razvijenim zemljama novinari imaju 50 odsto popusta na avionske karte. Takođe, sa novinarskom članskom kartom imaju besplatan ulazak u muzeje, pozorišta itd.", rekao je Vukelić.

  Kada je, kako kaže, osnivao Klub novinara Banjaluka, cilj mu je bio da pomogne kolegama i da pokuša obezbijediti neke pogodnosti.

  "Na početku smo imali popust na računarsku opremu, a takođe i 10 do 15 odsto popusta na kupovinu naočala. Pregovarali smo i s 'Autoprevozom' o mogućim popustima, ali se nismo uspjeli dogovoriti", kazao je Vukelić.

  Dodaje da bi sve to trebalo sistemski uraditi i sazvati sastanak sa brojnim institucijama te pokušati dogovoriti pristup biblioteci, kulturnim i drugim dešavanjima.

  Kako kaže, značile bi i pogodnosti prilikom kupovine računarske opreme, oftalmoloških i sistematskih pregleda...

  "Ima tu mnogo prostora i treba na tome da se radi, jer su novinarske plate male. Znam da mnoge kolege uzimaju i međunarodne članske karte Udruženja 'BH novinari' koje vrijede dvije godine. Oni kažu da su im se isplatile samo kod jedne posjete evropskim muzejima, s obzirom na to da jedan ulazak košta 20-30 evra", rekao je Vukelić.

  Dodaje da je ranije "Centrotrans" imao popust na autobuske karte, ali da je sad to pauzirano zbog pandemije. Ipak, prema njegovim riječima, vjeruje da će se to ponovo aktivirati.

  Brankica Spasenić, novinarka portala Mondo i Faktor, za "Nezavisne" kaže da je potrebno da se novinari i udruženja aktiviraju kako bi ostvarili benefite.

  "Mislim da bi to bilo jednostavno izvesti. Ukoliko bi se i sama udruženja aktivnije uključila, ne vjerujem da bi se ijedna od kompanija, bar što se tiče javnog ili željezničkog prevoza, protivila tome da novinarima da upola jeftinije karte ili da bi bilo koje pozorište, galerija ili muzej u našoj zemlji imali nešto protiv da, na osnovu akreditacije, novinaru daju određeni popust", rekla je Spasenićeva.

  Smatra da nema potrebe da novinari ostvaruju popuste kod privatnih kompanija za njihove usluge ili proizvode, jer to nema nikakve veze sa novinarskim poslom.

  Ljiljana Smiljanić, sekretar Kluba novinara Banjaluka, ističe da članovi Udruženja "BH novinari" odranije imaju popuste za autobuske karte kod određenih prevoznika, kao i za putovanje vozom.

  "Koleginice i kolege svakako mogu da provjere na internet stranici Udruženja ili da pošalju mail i saznaju koje su pogodnosti trenutno na snazi, jer se ugovori obnavljaju nakon određenog vremena", kazala je Smiljanićeva.

  Dodaje da članarina u Udruženju iznosi 30 KM godišnje, kao i da je za studente i niža cijena.

  "Određene pogodnosti su moguće i u inostranstvu ukoliko kolege uzmu pres-karticu Međunarodne federacije novinara. Ova kartica košta 50 KM, a takođe se može uzeti preko Udruženja 'BH novinari'", rekla je Smiljanićeva.

  Ističe da članovi uz te kartice u inostranstvu mogu besplatno posjetiti neki od muzeja, galerija, ali takođe i putovati uz određeni popust.

   

  (Ovaj tekst realizuje se u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), koji implementira CPCD)

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.