Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Budući novinari nemaju dovoljno prakse

  27. 9. 2021. 

  "Nezavisne novine"

  Autor: Anja Matarugić

   

  BANJALUKA, SARAJEVO - Studenti novinarstva u BiH često se prvi put sa praktičnim dijelom novinarskog posla susreću tek kada počnu da rade te iako organizovane prakse postoje na fakultetima, prema mišljenjima novinara, ali i studenata novinarstva, trebalo bi da ih ima više i da se praktični dio nastave organizuje od početka studija žurnalistike.

  Kako su za "Nezavisne novine" rekli u Savjetu za štampu i online medije u BiH, bh. studenti generalno, ne samo oni koji studiraju novinarstvo, nemaju dovoljno praktičnog iskustva, ali napredak je vidljiv u odnosu na ranije godine, iako još ne u obimu koji bi se smatrao zadovoljavajućim.

  Dodali su da je teoretsko znanje koje studenti novinarstva stiču tokom fakultetskog školovanja daleko od zahtjeva rada u redakcijama štampanih i online medija.

  "Neophodnost obezbjeđivanja adekvatnog, ne samo teoretskog već i praktičnog iskustva, veća je time što su sadašnji studenti, budući kreatori javnog mnjenja, kao novinari i urednici u bosanskohercegovačkim medijima", istakli su u Savjetu za štampu i online medije u BiH.

  Naveli su da ovaj savjet već godinama organizuje različite edukacije za studente novinarstva o temama koje nisu obuhvaćene redovnim nastavnim programom.

  "Tako smo organizirali deset škola medijske etike za studente sa šest univerziteta iz BiH, a ovu školu uspješno je završilo više od 400 studenata novinarstva i komunikologije", naveli su u ovom savjetu, ističući da su studenti kroz ovu školu prošli specijalističke radionice o izvještavanju iz parlamenta, etici izvještavanja iz sudova, izvještavanju o osobama sa invaliditetom.

  Marko Divković, predsjednik Udruženja "Bh. novinari", za "Nezavisne novine" je rekao da prakse uvijek treba i da je nikada nije dosta, te je dodao da je u vrijeme njegovih studentskih dana na Univerzitetu u Sarajevu bio studio u kojem su studenti novinarstva sticali praktična znanja.

  "Valja biti iskren pa reći da je dobar dio te tehnike studentima dostupan i van fakulteta. Dio mladih kolega time se bavi van nastave, okupe se i više to rade iz zabave", kazao je Divković, dodajući da i pored toga, mnogi dođu u medije, a da zapravo o tom poslu ne znaju mnogo, jer dođu samo sa knjiškim znanjem te je istakao da Udruženje "Bh. novinari" godinama priređuje ljetnu školu novinarstva.

  Vuk Vučetić, rukovodilac Odsjeka za novinarstvo i politikologiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naveo je za "Nezavisne novine" da studenti novinarstva na ovom univerzitetu imaju mogućnost prakse gotovo u svim lokalnim medijima, ali i u online portalima, te da imaju potpisane memorandume o saradnji sa javnim emiterima. Dodao je da su pokrenuli studijski program novinarstva i odnosa sa javnošću te da planiraju potpisivanje ugovora sa službama za odnose s javnošću i da su prošle godine pokrenuli studentski radio. Istakao je da je kombinacija formalnog i neformalnog obrazovanja bitna za cjelokupno obrazovanje mladih novinara.

  Nikola Bojić, potpredsjednik Unije studenata RS, kazao je da univerziteti u Srpskoj imaju potpisane ugovore, kako sa državnim sektorom, tako i sa privatnim kompanijama za prakse studenata.

  "Uglavnom su to studenti završnih godina te imaju dvosemestralnu praksu. U toku akademske godine odlaze nekoliko dana sedmično na praksu", rekao je Bojić za "Nezavisne novine", dodajući da treba zagovarati uvođenje praktične nastave od početka studija.

  Da je praksu za studente novinarstva potrebno uvesti od početka studija, smatra i Merima Buljubašić, članica Upravnog odbora Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu "Spona", koja kaže da praksu imaju tek na trećoj godini studija. Dodala je da do treće godine studenti praksu mogu ostvariti samoinicijativno.

  "Imamo praktične radove, aktivnosti i vježbe na fakultetu, ali je i to dosta umanjeno otkako smo imali online nastavu. Ima i profesora koji se stvarno trude da što više radimo praktične stvari, kao što je pisanje tekstova i slično", kazala je Buljubašićeva, dodajući da posao novinara nije ništa bez praktičnog rada i vježbe.

   

  (Ovaj tekst realizuje se u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), koji implementira CPCD)

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.