Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Novinari moraju biti i multimedijalno pismeni

  6. 10. 2021.

  "Nezavisne novine"

  Autor: Nikolina Aleksić

   

  BANJALUKA, SARAJEVO - Novinari danas moraju biti aktivni na više platformi kako bi se prilagodili javnosti, što iziskuje više truda, rada i dodatnih edukacija, zbog čega su često pod velikim pritiskom, ističu predstavnici novinarske profesije.

  Iz Savjeta za štampu BiH za "Nezavisne" kažu da je ranije novinarstvo značilo pisati, odnosno imati vještinu pisanja, ali da su promjene na polju tehnologije uticale i na novinarstvo kao profesiju.

  "Novinari danas više nego ikad treba da budu 'sami svoji majstori' jer publika danas očekuje da na jednom mjestu i jednim klikom ima dostupan i tekst i audio i video zapis. Zbog toga novinari rade pod velikim pritiskom jer u isto vrijeme jedan novinar treba da radi tekst, audio-zapis, fotografiju, te da sve to uredi kako bi objavio na veb-platformi i društvenim mrežama", kazali su iz Savjeta za štampu BiH.

  Naime, ističu da se od novinara očekuje da redakciji isporuči gotov proizvod, što je ranije radilo nekoliko ljudi.

  "Multimedijalna pismenost podrazumijeva da novinar kroz različite forme novinarstva publici prenese jedan sadržaj. Stoga je jako važno da mladi novinari još na fakultetu budu upoznati sa multimedijom i svim izazovima koje ona nosi", dodaju iz Savjeta za štampu BiH.

  Ipak, naglašavaju da je kvalitetno novinarstvo i dalje najvažnije te da je, iako novinar obavlja više poslova odjednom, akcenat i dalje na dobrom pisanju.

  "Multimedijalno novinarstvo podrazumijeva konstantan rad na sebi, rad sa novim tehnologijama koje se svakodnevno mijenjaju. Novinari multimedije treba da budu spremni na stalno učenje i edukacije kako bi odgovorili na sve izazove koje multimedija zahtijeva", kazali su iz Savjeta za štampu.

  Brankica Smiljanić, frilenserka, kaže da je poenta multimedije da se prilagodi, da se ne izgubi na kvalitetu priče, a da publika dobije sve potrebne informacije.

  "Novinarstvo ne treba da trpi jer na ovaj način dobija samo benefite s obzirom na to da putem više platformi može doći do većeg broja publike. Recimo, mladi neće kupovati novine, ali prate društvene mreže, zbog čega se mnoge kolege prilagođavaju tim platformama", kazala je Smiljanićeva za "Nezavisne". Kako kaže, problem je samo što novinar mora mnogo više raditi, znati i edukovati se.

  "Sada postoji mnogo kurseva za mobilno novinarstvo, multimediju. I ja sam završila početni kurs multimedije", dodala je Smiljanićeva.

  Ljiljana Smiljanić, sekretarka Kluba novinara Banjaluka, ističe da je razvoj tehnologije, a naročito društvene mreže, uticao da se mnoga zanimanja moraju mijenjati i prilagođavati.

  "Novinarstvo je sigurno među onima gdje je taj uticaj značajan. Nekada su novinari imali radno vrijeme kao i većina, dok to danas uglavnom nije slučaj. Na portalima i društvenim mrežama morate biti stalno aktivni i aktuelni da bi vas čitaoci prepoznali kao nekoga ko im daje informacije koje ih zanimaju", kazala je Smiljanićeva. Zbog toga je, prema njenim riječima, poželjno biti i više nego informatički pismen, kako bi mogli koristiti sve blagodeti modernih tehnologija, interneta, alata za pretragu.

  "Ipak, kada radite više poslova odjednom, veće su šanse da pogriješite. Zbog toga sam i dalje za to da se tzv. multitasking svede na minimum ili, ako već mora tako da se radi, da onda multitasking novinar ili novinarka dobije i više vremena", istakla je Smiljanićeva.

  Jedan takav besplatan kurs multiplatformskog novinarstva za novinare iz BiH održaće se putem ZOOM-a od 7. do 10. oktobra, koji će voditi Aleksandar Manasiev, regionalni trener Thomson Media i Thomson fondacije. Novinari koji žele učestvovati na kursu prvo treba da prođu osnovni kurs koji je samostalan, i nalazi se na linku https://bit.ly/30WBmpN. Za napredni kurs novinari se mogu prijaviti preko sljedećeg linka: https://bit.ly/3rQtykM. Manasiev za "Nezavisne" ističe da je imperativ za sve novinare da svoje priče, analize i istraživanja plasiraju što većem broju ljudi.

  "Upravo zato moramo imati informacije gde se danas nalazi publika, prema kome ciljano, da li kreiramo sadržaje za različite platforme ili ako smo TV novinari ili radio-novinari. Mi moramo kao novinari kreirati sadržaj za sve platforme - tradicionalne, ali i nove platforme", kazao je Manasiev.

  (Ovaj tekst se realizuje u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), koji implementiraju CPCD)

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.