Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Na konferenciji u Sarajevu predstavljen projekat "Mediji i javni ugled", 18.11.2016.

  18.11. 2016


  U Parlamentu BiH danas je održana konferencija na kojoj je predstavljen projekat „Mediji i javni ugled“ pokrenut sa ciljem uspostavljanja transparentnosti medijskog vlasništva, finansiranja medija i oglašavanja u Bosni i Hercegovini. Konferenciju je otvorio Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini. On je istakao da je pitanje medija veoma važno u kontekstu integracija BiH u EU i da je zbog toga ovaj projekat bitan.

  „BiH ima puno medija ali to sad izgleda kao džungla. Postoje nedostaci u smislu transparentnosti vlasništva u medijima. Na to se veže pitanje različitog uticaja na medije što rezultira nepovjerenjem u medije. Tako da je ovo pitanje veoma bitno. Bitan je i finansijski aspekt medija. Rješavanje ovih problema će biti jedan od bitnih stubova integracija BiH u EU“, kazao je Wigemark.

  Na početku konferencije prisutnima su se obratili i Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH i Marko Divković, predsjednik Udruženja/udruge BH novinari. Ismir Jusko je kazao da će Ministarstvo prometa i komunikacija BiH dati punu podršku ovom projektu.

  „Situacija nije na zadovoljavajućem nivou. Problem je finansiranje medija ali i svjedoci smo napada na novinare što se ne može ničim opravdati. Ovo je korak ka potpunoj slobodi medija. Uvjeren sam da će BH novinari uspješno implementirati projekat i imaće potpunu podršku ministarstva. Biće mi drago da budemo dio ovog projekta“, kazao je on. Marko Divković je kazao da se u netransparentnosti vlasništva u medijima i finansiranja medija krije mnogo loših stvari i da je zbog toga neophodno zakonski urediti ove oblasti.

  Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, istakla je da je glavni cilj projekta zaštita slobode izražavanja, smanjenje pritisaka na novinare i slobodan pristup informacijama putem transparentnosti medijskog vlasništva, transparentnog finansiranja medija iz javnih budžeta i primjenu evropskih standarda. Dodala je da BiH ima dobar medijski zakonski okvir ali da nedostaje zakon o oglašavanju i zakon o transparentnosti vlasništva u medijima zbog čega je donošenje ovih zakona jedan od ključnih ciljeva projekta.

  „Prema podacima Linije za pomoć novinarima godišnje se desi između 40 i 60 različitih napada na novinare. Kada se to analizira ispostavlja se da je razlog tome što postoji uticaj na medije političkih i ekonomskih centara moći i zbog klijentelizma u medijima. Zbog toga je neophodno donošenje ovih zakona. Formiraćemo timove koji će raditi na izradi nacrta zakona i imaćemo debate i javne rasprave“, kazala je ona.

  Projekt „Mediji i javni ugled“ se naslanja na EU stadarde transparentnosti medijskog vlasništva i medijskog pluralizma, zaštitu vrijednosti novinarske profesije i ugleda u javnosti. Finansira ga Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a provodi Konzorcij koji sačinjavaju Fondacija Media centra Sarajevo, Vijeće za štampu  u BiH, NVO JaBiHEU i Udruga/udruženje BH novinari.

  Press Clipping medijskih objava možete pročitati ovdje.

   

  Disklejmer MiJU min 1

   

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.