Mediji i javni ugled: Novinarski Kodeks je naš zakonik

Štampa

Autor: Edin Barimac

Transparentnost vlasništva i finansiranja medija, mjere koje osiguravaju pluralizam vlasništva i sprečavaju koncentraciju, ključ su za osiguranje sloboda

Rad samoregulacijskog i regulacijskog tijela za medije, Vijeća za štampu i online medije u BiH i Regulatorne agencije BiH (RAK) moguće je unaprijediti boljom saradnjom sa urednicima medija, njihovim prihvatanjem odgovornosti kod izvještavanja i slijeđenjem profesionalnih odrednica datih u Kodeksima, tvrdi izvršna direktorica Vijeća Ljiljana Zurovac.

Cilj projekta „Mediji i javni ugled“ je donošenje zakona o transparentnosti medijskog vlasništva, finansiranja medija i oglašavanja u BiH. Finansira ga EU u BiH, a provodi konzorcij u kojem su Media Centra Sarajevo, Vijeće za štampu i online medije u BiH, NVO JaBiHEU i Udruženje BH novinari. Zurovac kaže da bi transparentnost vlasništva posebno online medija, uveliko olakšala rad Vijeća.
- Činjenica je da više od pola online medija nema čak ni osnovne kontakt-podatke i ne možemo doći do osoba koje plasiraju neprofesionalne, netačne, često izmišljene vijesti ili šire govor mržnje i klevete, kaže Zurovac.

Zakonom o transparentnosti vlasništva taj haos bio bi na neki način uređen, definirao bi se način registracije, osnivač bi se obavezao na transparentnost podataka, te poštivanje Kodeksa.
Bh. Vijeće za štampu član je Alijanse nezavisnih vijeća za štampu Evrope, AIPCE, čiji je moto “Bolje da se samoreguliramo, nego da nas neko drugi regulira!”

Iz RAK-a podsjećaju da su medijske slobode i pluralizam dio Povelje osnovnih prava EU. Mediji igraju veoma važnu ulogu u osiguranju transparentnosti i odgovornosti vlasti, utiču na stvaranje javnog mnijenja i učešće građana u odlučivanju. - Transparentnost vlasništva i finansiranja medija, mjere koje osiguravaju pluralizam vlasništva i sprečavaju koncentraciju medija, ključne su za osiguranje medijskih sloboda i pluralizma, kažu u RAK-u.

 

Disc autori MiJU