Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Mediji i javni ugled: Društvo je limitirano bez transparentnosti vlasništva medija


  Za mnoge medije u BiH se ne zna ko su vlasnici, a ovo se posebno odnosi na online medije

  Autor: Ernad Metaj

  U pogledu broja i vrste medija Bosna i Hercegovina ostavlja dojam demokratičnosti, međutim prema mišljenju Marka Divkovića, predsjednika Udruženja BH novinari, uđe li se u strukturu informacija onda je to zapravo haos:
  "Oni koji su vlasnici medija ili njihovi finansijeri, zapravo sami sebi uzimaju za pravo šta će i kako će javnosti dozirati informaciju bez obzira da li je to od javnog interesa ili ne", kaže Divković.

  Bez transparentnosti vlasništva medija ne može biti ni odgovornosti što stvara limitirano društvo. U medijima nedostaje informacija bitnih za građane, nema istraživačkih priča, a mediji su često produžena ruka političkih partija.

  "Kada je transparentnije vlasništvo možemo pokušati da razumijemo poziciju u kojoj se nalaze novinari ali i širu sliku koncentracije vlasništva. Kroz način finansiranja možemo vidjeti da li postoje suptilni pritisci na medije", smatra Edin Ibrahimefendić iz ureda Ombudsmena.

  S ciljem uspostavljanja zakona o transparentnosti medijskog vlasništva, finansiranja medija i oglašavanja u BiH pokrenut je projekat „Mediji i javni ugled“. Ovaj projekat fokusiran je na pripremu zakonskog okvira za regulaciju ove oblasti od posebnog značaja za slobodu izražavanja, zaštitu novinara i sprečavanje pritisaka na medije i novinare, a koji imaju političku konotaciju.
  Finansira ga Evropska unija u BiH, a provodi Konzorcij koji sačinjavaju Fondacija Media Centra Sarajevo, Vijeće za štampu i online medije u BiH, Nevladina organizacija JaBiHEU, te Udruženje BH novinari.

  "Ja se nadam da će se stvoriti pritisak da građani znaju više ko stoji iza medija i da će time automatski građani više vjerovati medijima, da će se krug odgovornosti zatvoriti" istakla je Maja Hadžiosmanović Popović iz Mediacentra Sarajevo.

  Usvajanje pomenutih zakona važno je i za novinare koji su po mišljenju Elvira Halilovića iz RTV Vogošća među najugroženijima kada su u pitanju politički i ekonomski pritisci, zbog kojih se stvara autocenzura. Podršku projektu daje i Jasna Duraković, zastupnica u Parlamentu FBiH koja kaže da imamo dobar zakonski okvir uspostavljen kroz čak 14 zakona, s tim da je neophodno uvesti nedostajuće sankcije.

  Posebna vrijednost usvajanja Zakona o transparentnosti vlasništva bit će u tome da će se njime urediti haos u sferi online medija, gdje je potpuno zanemareno i samo u rijetkim slučajevima ispoštovano pravilo postojanja impressuma, tj. javnih podataka o kontaktima, vlasništvu, uredništvu i sastavu redakcije koja stoji iza sadržaja na web-portalu. U ovom času je taj nedostatak uzrokom mnogih problema kod sankcioniranja govora mržnje, kršenja autorskih prava ili kršenja drugih etičkih pravila profesije zadatih u Kodeksu za štampu i online medije BiH.

  Disc autori MiJU

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.