Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Predstavljanje izvještaja u sklopu projekta "Mediji i javni ugled", 13. novembar/studeni 2017. g.

  10.11.2017.

  Predstavljanje studije o transparentnosti medijskog vlasništva 
  i finansiranja medija iz javnih budžeta pod nazivom
  “U potrazi za boljom regulacijom transparentnosti vlasništva i finansiranja medija iz javnih budžeta”
  13. novembra/studenoga, 2017. godine u 11h
  EU Info centru Sarajevo, Skenderija 3a

   

  Uvažene kolege,
  veliko nam je zadovoljstvo pozvati Vas na prezentaciju izvještaja “U potrazi za boljom regulacijom transparentnosti vlasništva i finansiranja medija iz javnih budžeta” 13. novembra 2017. godine u Sarajevu u prostorijama EU info centra Sarajevo.

  Nakon razotkrivanja afere „Panama Papers“ sve su učestaliji zahtjevi za uspostavom globalnog sistema razmjene informacija o vlasništvu nad kompanijama u svrhu sprečavanja korupcije i pranja novca. U kontekstu medijskog vlasništva i finansiranja medija, različite zemlje razvijaju mehanizme transparentnosti i monitoringa. U Bosni i Hercegovini regulativni i legislativni okvir u ovim oblastima i dalje ostaje nerazvijen: ne postoji mehanizam sprečavanja koncentracije medijskog vlasništva, transparentnost indirektnih vlasnika medija je krajnje upitna, a obrasci finansiranja medija iz javnih budžeta omogućavaju proizvoljne odluke i zloupotrebe.

  Ovaj izvještaj daje pregled aktuelnih regulativa i praksi za transparentnost vlasništva i finansiranja medija iz javnih budžeta u Bosni i Hercegovini, pregled praksi u zemljama regiona i razvijenim demokratijama i supstancijalne preporuke unapređenja ovih politika u Bosni i Hercegovini. Analiza i preporuke izvještaja će biti osnov za predstojeći niz diskusija i razvoj legislative fokusirane na transparentnost medijskog vlasništva, što će u perspektivi doprinijeti sprečavanju zloupotreba u navedenim oblastima, te unaprijediti medijski integritet i pluralizam. Tokom prezentacije nadamo se da ćemo biti u prilici da s vama prodiskutujemo nalaze i preporuke.

  POZIV

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.