Predstavljanje izvještaja u sklopu projekta "Mediji i javni ugled", 13. novembar/studeni 2017. g.

Štampa

10.11.2017.

Predstavljanje studije o transparentnosti medijskog vlasništva 
i finansiranja medija iz javnih budžeta pod nazivom
“U potrazi za boljom regulacijom transparentnosti vlasništva i finansiranja medija iz javnih budžeta”
13. novembra/studenoga, 2017. godine u 11h
EU Info centru Sarajevo, Skenderija 3a

 

Uvažene kolege,
veliko nam je zadovoljstvo pozvati Vas na prezentaciju izvještaja “U potrazi za boljom regulacijom transparentnosti vlasništva i finansiranja medija iz javnih budžeta” 13. novembra 2017. godine u Sarajevu u prostorijama EU info centra Sarajevo.

Nakon razotkrivanja afere „Panama Papers“ sve su učestaliji zahtjevi za uspostavom globalnog sistema razmjene informacija o vlasništvu nad kompanijama u svrhu sprečavanja korupcije i pranja novca. U kontekstu medijskog vlasništva i finansiranja medija, različite zemlje razvijaju mehanizme transparentnosti i monitoringa. U Bosni i Hercegovini regulativni i legislativni okvir u ovim oblastima i dalje ostaje nerazvijen: ne postoji mehanizam sprečavanja koncentracije medijskog vlasništva, transparentnost indirektnih vlasnika medija je krajnje upitna, a obrasci finansiranja medija iz javnih budžeta omogućavaju proizvoljne odluke i zloupotrebe.

Ovaj izvještaj daje pregled aktuelnih regulativa i praksi za transparentnost vlasništva i finansiranja medija iz javnih budžeta u Bosni i Hercegovini, pregled praksi u zemljama regiona i razvijenim demokratijama i supstancijalne preporuke unapređenja ovih politika u Bosni i Hercegovini. Analiza i preporuke izvještaja će biti osnov za predstojeći niz diskusija i razvoj legislative fokusirane na transparentnost medijskog vlasništva, što će u perspektivi doprinijeti sprečavanju zloupotreba u navedenim oblastima, te unaprijediti medijski integritet i pluralizam. Tokom prezentacije nadamo se da ćemo biti u prilici da s vama prodiskutujemo nalaze i preporuke.

POZIV