Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Ekspertska grupa "Transparentnost finansiranja medija iz javnih budžeta", Banja Luka, 13.6.2018.

   

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini organizuje stručnu diskusiju "Transparentnost finansiranja medija iz javnih budžeta", u okviru projekta "Mediji i javni ugled", koja će se održati u utorak, 13. juna 2018. godine u Banja Luci, Hotel Bosna sa početkom u 11:30h. 

  U diskusiji će učestvovati vlasnici medija, urednici, novinari, predstavnici medijskih organizacija, institucija vlasti i akademske zajednice, kako bi zajedno pokušali identifikovati probleme koji postoje u oblasti finansiranja medija iz javnih budžeta, i dati stručne prijedloge za moguća zakonska rješenja ovoga problema.

  Uvodničari u diskusiju na ovoj Ekspertskoj grupi biće: gđa Ljiljana Zurovac, Direktorica programa Vijeća za štampu u BiH, g. Siniša Vukelić, Glavni i odgovorni urednik portala capital.ba i Predsjednik Kluba novinara Banja Luka, gđa Milkica Milojević, Članica UO Udruženja BH Novinari i novinarka lista “EuroBlic” i g. Boris Vukojević, Viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci.

  Finansiranje medija iz javnih budžeta nije samo medijski već opšti društveni problem. Država troši oko 30 miliona KM godišnje na medije, uglavnom na javne servise i kantonalne radio televizijske stanice.

  Ko odlučuje o dodjeli sredstava i po kojim kriterijumima se ta sredstva dijele, za koje programske sadržaje, ko i kako radi monitoring sprovođenja trošenja dobijenih sredstava, kakve su karakteristike medijskih sadržaja za koje se daje podrška, kakve su karakteristike medija-aplikanta, neka su od pitanja na koja će učesnici pokušati odgovoriti, jer u ovom času to nije transparentno. Posebno problematično pitanje je ko i kako dodjeljuje sredstva medijima i pod kojima uslovima.

  Vijeće za štampu u BiH je u prethodnom periodu, u okviru projekta “Mediji i javni ugled” održalo dvije fokus grupe u Mostaru i Sarajevu. Prema preporukama profesionalaca, učesnika u diskusijama, predloženo je da se formiraju nezavisni odbori i komisije za dodjelu sredstava medijima iz javnih budžeta. Nezavisna komisija bi trebala nadgledati i legitimnost procedura, poštivanje standarda potrošnje javnih sredstava, kao i ostvarenih rezultata i njihov doprinos javnom interesu. Takva nezavisna komisija bi trebala raditi i monitoring realizacije trošenja sredstava, dok članovi te komisije treba da budu predstavnici novinarskih strukovnih profesionalnih udruženja. Javnost mora biti upoznata sa konkursnom procedurom, kao i sa uslovima koje medijske kuće moraju ispuniti kako bi dobile podršku iz javnih budžeta.

  Efikasno rješenje bi bilo da mediji dobijaju finansijsku podršku iz jednog izvora - trezorskog poslovanja Ministarstva finansija, i da to bude isključivo programsko budžetiranje. Interes javnosti bi bio uključen u samo planiranje kao jedan od najvažnijih uslova za dodjelu sredstava, kao i da se precizno daju podaci kome, zašto i s kojim očekivanim rezultatima se daje novac određenom mediju. 

  Praksa EU je jako bitna i odlična smjernica za BiH kada se govori o finansiranju medija iz javnih budžeta. U mnogim državama EU daje se podrška medijima, no bez uplitanja u uredničku politiku i nametanje kontrole nad programskim sadržajima. U BiH kontekstu finansiranje medija iz javnih budžeta je direktan udar na nezavisnost programskih sadržaja tih medija. Takvi mediji, u većini slučajeva, postaju PR službe kantonalnih ili opštinskih vlasti, guši se nezavisnost novinarskog izvještavanja, mediji postaju produžena ruka politike, dok se javni interes u potpunosti zanemaruje. Interes političkih stranaka nije javni interes i iz tog razloga se treba uvesti obaveza podrške medijima koji svojim programskim projektima jačaju kvalitet i profesionalnost programskih sadržaja. 

  Ova stručna diskusija realizuje se u okviru projekta „Mediji i javni ugled“, koji provodi Konzorcij od četiri organizacije u BiH, uz podršku EU delegacije u BiH: Udruženje/udruga BH Novinari, Mediacentar Sarajevo, JaBiHuEU i Vijeće za štampu BiH. Projekat Mediji i javni ugled je usmjeren na pripremu zakonskog okvira za regulisanje transparentnosti medijskog vlasništva, finansiranja medija i oglašavanja u BiH. Ove oblasti su od posebnog značaja za slobodu izražavanja, zaštitu novinara i sprečavanje pritisaka na medije i novinare.


  Agenda

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.