Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Fokus grupa "Transparentnost medijskog vlasništva i finansiranja medija u BiH", 14.12.2018.

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini
  organizuje
  diskusiju - Fokus grupa "Transparentnost medijskog vlasništva i finansiranja medija u BiH"
  u okviru projekta "Mediji i javni ugled"
  14. decembra/prosinca 2018. godine
  Hotel Jelena, Brčko

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini organizuje diskusiju u okviru projekta "Mediji i javni ugled" - Fokus grupa pod nazivom"Transparentnost medijskog vlasništva i finansiranja medija u BiH" , koja će se održati u petak, 14. decembra/prosinca 2018. g. u Brčkom, Hotel Jelena sa početkom u 12:00h.

  Cilj ove Fokus grupe jeste da se u diskusiji identificiraju problemi koji postoje zbog nepostojanja zakona o transparentnosti medijskog vlasništva, finansiranja medija i oglašavanja u BiH, te da novinari iznesu svoja iskustva koja su im, eventualno, bila problem u profesionalnom i neovisnom obavljanju zadataka.

  Diskusiji će prisustvovati urednici, novinari predstavnici akademske zajednice i civilnog društva.

  Problemi koji su do sada prepoznati podrazumijevaju:

  • Manjak transparentnosti zvaničnih podataka o medijskom vlasništvu
  • Veliki broj online medija koji funkcioniraju kao medijska preduzeća, a nisu tako registrirani ili uopće nisu registrirani
  • Nepostojanje pravnih mehanizama za utvrđivanje tokova kapitala i stvarnih vlasnika medija
  • Strano vlasništvo nad medijima u BiH
  • Politički utjecaji na medije
  • Koncentracija medijskog vlasništva i direktni utjecaj lokalnih zajednica/institucija na sadržaje lokalnih medija kroz direktno finansiranje.

  U novembru 2017. predstavljeno je Izvješće o transparentnosti medijskog vlasništva i finansiranja medija , sa pregledom aktualnih regulativa u svijeti i našoj Regiji, te s prijedlogom supstancijalnih preporuka unapređenja pravnog okvira i politika u BiH. Navedena analiza i preporuke osnova su za stručnu, otvorenu i fokusiranu raspravu unutar profesionalne medijske zajednice i donositelja odluka, s ciljem izrade nacrta legislative o transparentnosti medijskog vlasništva i finansiranja medija.

  Fokus grupa se realizira u okviru projekta " Mediji i javni ugled " , kojeg sprovodi Konzorcij od četiri organizacije u BiH, uz podršklu EU Delegacije u BiH: Vijeće za štampu u BiH, Media centar, JaBiHuEU i Udruženje/udruga BH novinari. Projekat je usmjeren na pripremu zakonskog okvira za regulaciju transparentnosti medijskog vlasništva, finansiranja medija i oglašavanja u BiH. Ove oblasti su od posebnog značaja za slobodu izražavanja, zaštitu novinara i sprječavanje pritisaka na medije i novinare, a koji su motivirani političkim i finansijskim razlozima.Istovremeno, projekat slijedi EU standardetransparentnosti medijskog vlasništva i medijskog pluralizma, kao i zaštitu vrijednosti novinarske profesije i ugleda u javnosti.

  Tags:

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.