Nastavak Kampanje protiv govora mržnje: Potpisan Memorandum o jačanju slobode govora i borbi protiv govora mržnje sa gradonačelnikom Goražda

Štampa

Izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini Dženana Burek i gradonačelnik Grada Goražda Ernest Imamović potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o jačanju slobode govora i borbi protiv govora mržnje.

Ovo je nastavak Kampanje protiv govora mržnje 2021. koju Vijeće za štampu i online medije u BiH realizuje u saradnji sa predstavnicima općina i gradova širom Bosne i Hercegovine.

Potpisnici Memoranduma Grad Goražde i Vijeće za štampu i online medije u BiH, vođeni zajedničkom željom za jačanjem slobode govora i smanjenjem govora mržnje u javnom prostoru, usaglasili su se da će raditi zajedno na promoviranju slobode mišljenja i izražavanja, slobode kritičke misli i argumentirane debate, ali i na sprečavanju govora mržnje i drugih neprikladnih oblika javnog nastupa(nja), te da će podsticat saradnju i direktni kontakt između Vijeća i Grada Goražda i drugih relevantnih ustanova, s ciljem smanjivanja govora mržnje u javnom prostoru.

Potpisnici su se također obavezali da će u skladu sa zakonodavstvom razmjenjivati informacije te će zajedno raditi na promociji slobode kritičke misli i argumentirane debate bez govora mržnje.