Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Zajedno u borbi protiv govora mržnje i za jačanje slobode govora

  Izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH Dženana Burek i načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o saradnji na borbi protiv govora mržnje i jačanju slobode govora.

  Vijeće za štampu i online medije u BiH osmislilo je kampanju kroz koju će zajedno sa javnim zvaničnicima raditi na promoviranju slobode mišljenja i izražavanja, slobode kritičke misli, argumentirane debate, te sprečavanju govora mržnje i drugih neprikladnih oblika javnih nastupa.

  Naime, Vijeće je prošloj godini zabilježilo 915 žalbi, od čega su se 684 odnosile na komentare sa govorom mržnje. 

  Kako je pojasnila direktorica Burek, upravo ovi podaci bili su povod za pokretanje projekta u koji namjeravaju uključiti sve javne zvaničnike koji su spremni da zajedno sa Vijećem rade na zaustavljanju ove pojave. Javni zvaničnici se potpisivanjem memoranduma obavezuju da u svojim nastupima neće širiti govor mržnje, a što je u interesu kako njih samih, tako i šire društvene zajednice.

  Načelnik općine Stari Grad, g. Hadžibajrić je odmah prihvatio saradnju i potpisao pomenuti memorandum ističući da je govor mržnje danas nažalost prisutan gotovo u svim segmentima društva, posebno u medijima i na društvenim mrežama, te da je obaveza svakog pojedinca da svojim djelovanjem i primjerom radi na njegovom suzbijanju.

  Vijeća za štampu i online medije u BiH je samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije osnovano s ciljem primijene samoregulatornog sistema u štampi i online medijima, slijedeći i poštujući Kodeks za štampu i online medije BiH u svakodnevnom novinarskom radu, štiteći javnost od neodgovornog i neetičkog medijskog izvještavanja, te kao oruđe za zaštitu slobode medija i profesionalnog izvještavanja.

   

   

  STICKER ZA MEDIJE

  8


  STICKER ZA OGLAŠIVAČE

  9

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.