Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopštenje za javnost povodom početka realizacije kampanje "Stop! Govor mržnje", 12.09.2014.

  Broj: 274–02/14
  Datum: Sarajevo, 12.09.2014.


  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI
  SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
  POČETAK REALIZACIJE KAMPANJE „STOP! GOVOR MRŽNJE“

  „STOP! Govor mržnje!“ Govor mržnje nije sloboda govora i podliježe krivičnoj odgovornosti!


  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije, uz zvanični početak predizborne kampanje za Opće izbore 2014. godine, najavljuje realizaciju kampanje „STOP! Govor mržnje!“. Cilj kampanje „STOP! Govor mržnje“ je reagovanje protiv govora mržnje, diskriminatorske i huškačke retorike u komentarima posjetilaca internet portala, kao i edukacija posjetilaca web portala da govor mržnje i huškačka retorika nisu sloboda govora, te da podliježu krivičnoj odgovornosti, u skladu sa krivičnim zakonima u BiH.

  Tim monitora Vijeća za štampu u BiH pratit će sadržaje komentara tokom predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini, postavljajući znak „STOP! Govor mržnje!“, kako bi podsjetili ili informirali posjetioce portala da govor mržnje nije sloboda govora, već njegova zloupotreba, i da može biti sankcionisana krivičnim zakonima u BiH.

  Urednici web portala ne snose odgovornost za sadržaje komentara posjetilaca portala, ali je urednička obaveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, prijetnje i huškanje, i u ekstremnim slučajevima sarađivati sa policijom i tužilaštvima na otkrivanju identiteta lica koja zloupotrebljavaju slobodu govora.

  Vijeće za štampu u BiH je samoregulacijsko tijelo koje štiti slobodno, profesionalno novinarsko izvještavanje, dajući priliku građanima da ulažu žalbe i reagiranja kada je ta profesionalnost narušena. Njegov slobodni i neovisni rad je osnov za razvoj slobodnih medija, kao i za zaštitu ljudskih prava građana na tačnu i pravovremenu informaciju.

  Žalbe na slučajeve govora mržnje građani mogu poslati Vijeću za štampu u BiH, putem jedinstvenog obrasca za prijavu, dostupnog na http://zalbe.vzs.ba/.

  Također, urednici web portala su slobodni postaviti znak „STOP! Govor mržnje“ na svoje portale, kao upozorenje svojim posjetiteljima da ne žele narušavanje profesionalnosti portala, u isto vrijeme ohrabrujući slobodu govora i konstruktivnu diskusiju u komentarima na svojim portalima.

  Kampanja je podržana od Njemačke ambasade u Sarajevu, Fondacije FES i organizacije NED.

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini

   

  STICKER ZA MEDIJE

  8


  STICKER ZA OGLAŠIVAČE

  9

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.