Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Trening za redakciju portala Reprezent.ba i Trendradio.ba iz Velike Kladuše o problemu govora mržnje

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BiH

  organiziralo je
  TRENING ZA NOVINARE PORTALA REPREZENT.BA I TRENDRADIO.BA

  u okviru Kampanje „STOP! GOVOR MRŽNJE“
  Srijeda, 26. juna/lipnja 2019. godine
  Velika Kladuša

  Vijeće za štampu u BiH, zajedno sa partnerima, organizira u skopu Kampanje „Stop Govor mržnje“ edukacije za uposlenike online medija o prepoznavanju i reagovanju na govor mržnje u njihovom online prostoru. Jedan takav trening proveden je sa novinarima portala Reprezent.ba i Trendradio.ba, 26.06.2019. godine u Velikoj Kladuši.

  Cilj projekta je zaštita slobode govora i slobode izražavanja, metodom praćenja i sprječavanja širenja govora mržnje u komentarima posjetilaca online medija, te edukacijom drugih, ovim problemom pogođenih, sfera bh. društva.

  20190626 104016 web

  Stručnjaci Vijeća za štampu i online medije u BiH tokom treninga sa novinarima su razgovarali o problemu govora mržnje u komentarima online portala i zaštiti slobode izražavanja na web portalima. Govorili su o načinima reagiranja na govor mržnje u komentarima, kako prepoznati govor mržnje, kada ga brisati, kada banovati korisnika, te šta podrazumijevamo pod uvredama i kako ih razlikovati od govora mržnje.

  Vijeće za štampu u BiH, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije u BiH, u saradnji sa Institutom za izvještavanje o ratu i miru - IWPR i agencijom Media Content Management - MCM, po treći put realizira Kampanju „Stop! Govor mržnje“.

  U aktivnostima ovogodišnje kampanje aktivno učestvuje više od dvadeset online medija, te marketing oglašivači i studenti novinartsva u BiH, u zajedničkim naporima rješavanja problema govora mržnje.

  Vijeće za štampu i online medije, kao aktivni dio projekta, organizirati će edukacije za studente novinarstva širom BiH o govoru mržnje i ugrožavanju ljudskih prava i sloboda širenjem govora mržnje. Po prvi put u ovakvu kampanju uključeni su i oglašivači kroz organizaciju direktnih sastanka, radionica i aktivnu borbu protiv govora mržnje u online medijima.

  Online mediji i marketing oglašivači iz BiH raditi će pod zajedničkim motom – Mi smo protiv govora mržnje! Kampanja „Stop! Govor mržnje“ trajati će do januara 2020. godine.

  Podršku Kampanji daju Međunarodna organizacija za migracije - IOM i USAID. Kampanja "STOP! Govor mržnje" realizira se do januara 2020. godine. U ovogodišnju Kampanju će biti aktivno uključeni online mediji, oglašivači i studenti novinarstva iz čitave BiH.

  STICKER ZA MEDIJE

  8


  STICKER ZA OGLAŠIVAČE

  9

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.