Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BiH organiziralo je trening za novinare portala CAPITAL.BA, NEZAVISNE.COM I SRPSKACAFE.COM u okviru Kampanje „STOP! GOVOR MRŽNJE“ Srijeda, 27. juna/lipnja 2019. godine Banja Luka

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BiH

  organiziralo je
  trening za novinare portala

  CAPITAL.BA, NEZAVISNE.COM I SRPSKACAFE.COM

  u okviru Kampanje „STOP! GOVOR MRŽNJE“
  Srijeda, 27. juna/lipnja 2019. godine
  Banja Luka

  U okviru Kampanje „Stop! Govor mržnje“, Vijeće za štampu u BiH, zajedno sa partnerima, organiziralo je trening sa redakcijama portala Capital.ba, Nezavisne.com i Srpskacafe.com, 27.06.2019. godine u Banjoj Luci.

  Cilj Kampanje „Stop! Govor mržnje“ zaštita je slobode govora i slobode izražavanja, praćenjem i sprječavanjem širenja govora mržnje u komentarima posjetilaca online medija, te edukacijom drugih, ovim problemom pogođenih, sfera bh. društva.

  20190627 153906 web

  Predstavnici projektnog tima Vijeća za štampu i online medije u BiH tokom treninga razgovarali su sa novinarima banjalučkih portala o problemu govora mržnje u komentarima online portala i zaštiti slobode izražavanja na web portalima. Ozbiljno su tematizirani načini tretiranja govora mržnje u komentarima, kako se prepoznaje govor mržnje, kada se treba brisati, kada urednici trebaju banovati korisnika, te šta su uvrede i kako ih razlikujemo od govora mržnje. Poseban dio treninga bio je posvećen edukaciji o etičkim standardima novinarstva, Kodeksu za štampane i online medije u BiH, te preporukama Vijeća za štampu u BiH za poštivanje principa samoregulacije.

  Vijeće za štampu u BiH, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije u BiH, u saradnji sa Institutom za izvještavanje o ratu i miru - IWPR i agencijom Media Content Management - MCM, po treći put realizira Kampanju „Stop! Govor mržnje“.

  20190627 154113 web

  Uz treninge za novinare, biti će organizirane edukacije za studente novinarstva širom BiH o govoru mržnje i ugrožavanju ljudskih prava i sloboda širenjem govora mržnje. Po prvi put u ovakvu kampanju uključeni su i oglašivači kroz organizaciju direktnih sastanka, radionica i aktivnu borbu protiv govora mržnje u online medijima.

  Online mediji i marketing oglašivači iz BiH raditi će pod zajedničkim motom – Mi smo protiv govora mržnje! Kampanja „Stop! Govor mržnje“ trajati će do januara 2020. godine.

  Podršku Kampanji daju Međunarodna organizacija za migracije - IOM i USAID.

  STICKER ZA MEDIJE

  8


  STICKER ZA OGLAŠIVAČE

  9

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.