VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BiH organiziralo je trening za novinare portala CAPITAL.BA, NEZAVISNE.COM I SRPSKACAFE.COM u okviru Kampanje „STOP! GOVOR MRŽNJE“ Srijeda, 27. juna/lipnja 2019. godine Banja Luka

Štampa

VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BiH

organiziralo je
trening za novinare portala

CAPITAL.BA, NEZAVISNE.COM I SRPSKACAFE.COM

u okviru Kampanje „STOP! GOVOR MRŽNJE“
Srijeda, 27. juna/lipnja 2019. godine
Banja Luka

U okviru Kampanje „Stop! Govor mržnje“, Vijeće za štampu u BiH, zajedno sa partnerima, organiziralo je trening sa redakcijama portala Capital.ba, Nezavisne.com i Srpskacafe.com, 27.06.2019. godine u Banjoj Luci.

Cilj Kampanje „Stop! Govor mržnje“ zaštita je slobode govora i slobode izražavanja, praćenjem i sprječavanjem širenja govora mržnje u komentarima posjetilaca online medija, te edukacijom drugih, ovim problemom pogođenih, sfera bh. društva.

20190627 153906 web

Predstavnici projektnog tima Vijeća za štampu i online medije u BiH tokom treninga razgovarali su sa novinarima banjalučkih portala o problemu govora mržnje u komentarima online portala i zaštiti slobode izražavanja na web portalima. Ozbiljno su tematizirani načini tretiranja govora mržnje u komentarima, kako se prepoznaje govor mržnje, kada se treba brisati, kada urednici trebaju banovati korisnika, te šta su uvrede i kako ih razlikujemo od govora mržnje. Poseban dio treninga bio je posvećen edukaciji o etičkim standardima novinarstva, Kodeksu za štampane i online medije u BiH, te preporukama Vijeća za štampu u BiH za poštivanje principa samoregulacije.

Vijeće za štampu u BiH, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije u BiH, u saradnji sa Institutom za izvještavanje o ratu i miru - IWPR i agencijom Media Content Management - MCM, po treći put realizira Kampanju „Stop! Govor mržnje“.

20190627 154113 web

Uz treninge za novinare, biti će organizirane edukacije za studente novinarstva širom BiH o govoru mržnje i ugrožavanju ljudskih prava i sloboda širenjem govora mržnje. Po prvi put u ovakvu kampanju uključeni su i oglašivači kroz organizaciju direktnih sastanka, radionica i aktivnu borbu protiv govora mržnje u online medijima.

Online mediji i marketing oglašivači iz BiH raditi će pod zajedničkim motom – Mi smo protiv govora mržnje! Kampanja „Stop! Govor mržnje“ trajati će do januara 2020. godine.

Podršku Kampanji daju Međunarodna organizacija za migracije - IOM i USAID.