Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  TRENINZI U REDAKCIJAMA ONLINE MEDIJA

  Vijeće za štampu i online medije u BiH realiziralo treninge u redakcijama online medija u BiH,

  u okviru Kampanje „STOP! Govor mržnje 2019“

  Sarajevo, Banja Luka, Velika Kladuša, Mostar, Trebinje

   

  Vijeće za štampu u BiH, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije, organiziralo je niz treninga u gradovima BiH za urednike i novinare online medija koji učestvuju u kampanji "STOP! Govor mržnje". Kampanju realiziraju Vijeće za štampu u BiH, Institut za izvještavanje o ratu i miru (IWPR) i Media Content Management (MCM), uz finansijsku podršku Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

  Radionice su održane u Sarajevu, sa redakcijama portala Oslobođenje medijske grupe (oslobodjenje.ba, mojabih.oslobodjenje.ba, tv1.ba,sport1.ba), startbih.ba, bhputovanja.ba, depo.ba, radiosarajevo.ba, i novinske agencije Patria; u Velikoj Kladuši u redakciji portala reprezent.ba; u Banja Luci za portale nezavisne.com, srpskacafe.com, mondo.ba capital.ba; u Mostaru sa redakcijama bljesak.info i dnevnik.ba; u Trebinju za direktportal.com.

  Posebnu pažnju učesnika privukla je razlika između govora mržnje i uvreda, kao i razlike unutar sedam kategorija govora mržnje koje su uspostavljene u prošlogodišnjoj Kampanji "STOP! Govor mržnje".

  Učesnici su stekli i nova znanja o govoru mržnje kao emotivnoj reakciji, kao rezultatu afekta, te na koji način se nositi sa njime i kako reagirati u slučaju kada se takav govor mržnje pojavi.

  Jedna od dilema sa kojom su se učesnici suočavali bila je i kada brisati komentare posjetilaca a kada samo koristiti opciju "sakrij" za komentare koji su postavljani na društvenoj mreži Facebook, kao i kada je prihvatljivo koristiti u novinarskim tekstovima i objavljivati postove javnih ličnosti sa društvenih mreža.

  Također su učesnici dobili informacije kako pristupiti komunikacijskom serveru uspostavljenom za potrebe Kampanje pod nazivom MPGM - Mediji protiv govora mržnje, zatim na koju vrstu neprimjerenih sadržaja obratiti pažnju i kako sačuvati takve sadržaje za arhiv.

  Sve informacije o Kampanji "STOP! Govor mržnje", medijima i oglašivačima koji su dio Kampanje i aktivni učesnici, dostupne su na web stranici www.vzs.ba/kampanje/stop-govor-mrznje/

  STICKER ZA MEDIJE

  8


  STICKER ZA OGLAŠIVAČE

  9

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.