Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Master Class II “Izgradnja povjerenja u medijima Zapadnog Balkana i Turske“

                   VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

             u suradnji sa UNESCOm i Europskom Komisijom

        organizira regionalni edukativni skup
            za 40 predstavnika medijskih samoregulacijskih tijela
         iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Albanije i Turske

        Master Class II

        “IZGRADNJA POVJERENJA U MEDIJIMA ZAPADNOG BALKANA I TURSKE“

           2-3. marta/ožujka 2018. godine

          Beograd, hotel BAH, Knez Mihailova 27

   

  Vijeće za štampu u BiH organizira drugi regionalni edukativni skup Master Class II, u okviru UNESCO/EC projekta “Izgradnja povjerenja u medijima Zapadnog Balkana i Turske”, u Beogradu, od 02. do 03. marta/ožujka 2018. godine.

  Master Class II okuplja 40 predstavnika samoregulatornih tijela iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske, te goste iz Austrije.

  Cilj ovoga skupa je identifikacija i pronalazak rješenja za zajedničke probleme koje imaju sva samoregulatorna tijela u regiji, te kako postići da mediji odgovorno i profesionalno izvještavaju i primjenjuju samoregulaciju.

  Najveći izazovi sa kojima se trenutno susreću samoregulatorna tijela regije jesu masovna pojava lažnih vijesti, kršenje prava na slobodu govora, te da li je pravo na zaborav prihvatljivo i kako će uticati na promjenu arhive medija ako se usvoji. Učesnici će diskutovati i o govoru mržnje, neprovjerenim i nepouzdanim informacijama u online medijima, ali i o pojavi online portala bez impressuma i kontakt podataka, što predstavlja kršenje i zakonskih propisa, kao i stručne, profesionalne i moralne strane novinarstva.

  Također, u okviru regionalnog skupa, biti će prezentirana Online Škola Medijske Etike Vijeća za štampu u BiH, koja je jedinstveni online praktični edukacijski program o medijskoj etici i samoregulaciji medija, za studente novinarstva i novinare www.mediaethics.eu.

  Predstavnici samoregulatornih tijela će pokušati pronaći najbolje mehanizme za rješavanje problema unutar profesije, ali i za svoj finansijski opstanak u budućnosti.

  Skup će zvanično otvoriti Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH gđa Ljiljana Zurovac, Projekt konsultantica UNESCOa iz Brisela gđa Adelin Hulin, Predsjednik UO Vijeća za štampu u BiH, g. Dario Novalić i Izvršni direktor Vijeća za štampu Crne Gore, Predsjednik regionalne mreže samoregulacijskih tijela MediaNEThic, g. Ranko Vujović. Panelisti su predstavnici Vijeća za štampu BiH, Austrije, Srbije, Kosova, Albanije, Turske, Makedonije, te News Ombudsmani iz Crne Gore. Gosti su novinari iz Online medija www.raskrinkavanje.rs i predstavnici “Koalicije korisnika informacija i medija u Jugoistočnoj Europi”, koja razvija projekat kako postići kvalitet medijskog izvještavanja, povjerenja u medije i način na koji će se podići kritička svijest građana u odnosu na kršenje profesionalnih standarda novinarstva. 

  Dvodnevni regionalni skup je nastavak Master Class I, pod nazivom “Izazovi samoregulacije medija i online novinarstva”, koji je bio organiziran u Konjicu, BiH, 2016. g. Ovaj Regionalni edukativni skup se organizuje uz finansijsku podršku UNESCO/EC.

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.