Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Treći Regionalni Master Class za samoregulacijska tijela medija Zapadnog Balkana i Turske

  07-10. februara/veljače 2019. Hotel Majestic, Beograd, R. Srbija

  NAJAVA 3. MASTER CLASS Page 1Vijeće za štampu u BiH od 07. do 10. februara/veljače 2019. u Beogradu realizira Treći Regionalni Master Class za samoregulacijska tijela medija Zapadnog Balkana i Turske - u okviru UNESCO/EC projekta „Izgradnja povjerenja u medije na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“. Ove godine događaj se organizira u Beogradu, R. Srbija.

  Na ovom regionalnom skupu očekuje se oko 60 učesnika iz Bosna i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Kosova i Turske.

  Treći Master Class posvećen je problemima s kojima se trenutno suočavaju sva Vijeća za štampu u regiji, poput lažnih vijesti, govora mržnje i huškačke retorike, teškoća zaštite profesionalnog medijskog izvještavanja i slobode govora, drastičnog kršenja etičkih standarda u svakodnevnom medijskog izvještavanju, te anonimnih, divljih portala koji obiluju govorom mržnje, neprovjerenim i neprofesionalnim informacijama i klevetničkim tekstovima. Pored ovih problema gorući je problem samoregulacijski tijela da održe materijalnu stabilnost, koja je odlučujuća za njihov opstanak, uz napore da pronađu finansije iz neovisnih i stabilnih izvora.

  Uz predstavnike samoregulacijskih tijela, na ovome Master Classu će učestvovati i predstavnici pravosuđa iz regiona, koji su participirali na radionicama u okviru projekta Vijeća Europe Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi govora u medijima Jugoistočne Europe – JUFREX“, tokom 2018. godine. Teme o tretiranju klevete, medijskih sloboda i zaštite slobode govora, te rješavanja problema govora mržnje u skladu sa presudama Europskog suda za ljudska prava tokom posljednje tri godine, bit će dio programa i aktivne diskusije medijskih i pravosudnih stručnjaka.

  Učesnici će nastojati dati smjernice za poboljšanje uslova rada samoregulacijskih tijela u regionu i Turskoj, a poseban fokus ovoga trećeg regionalnog susreta biti će stavljen na suradnju samoregulacijskih tijela i pravosuđa, kako bi ustanovili kakve su stvarne mogućnosti da se Zakoni o zaštiti od klevete sprovode u cilju zaštite i građana i slobodnog novinarskog rada, bez zloupotrebe, te kako se uz veću angažiranost

  tužiteljstva i suda može djelovati na sprječavanju širenja govora mržnje i ugrožavanja slobode govora.

  Koliko je neophodno i bitno nastaviti sa razvojem samoregulacije medija, kao jedinog pravog profesionalnog osnova za razvoj slobodnih i profesionalnih medija, jasno je iz dnevno-političkih zbivanja u zemljama okruženja i u Turskoj. Problemi su zajednički, političko-ekonomska situacija veoma slična, u dobrom dijelu regiona koristi se istovjetan jezik koji omogućava visoku frekventnost razmjene informacija i dostupnosti medijskih sadržaja, kao i komentara građana na online portalima, a time i veliki uticaj medija jedne zemlje na građane susjednih zemalja.

  Time je zajedničko djelovanje samoregulacijskij medijskih tijela iz regiona još potrebnije.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.