Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, G. Duško Angirević - Portal infosrpska.ba, 16.09.2018.g.

  Broj Odluke: 386-02/18

  Datum održavanje sjednice : 27.10.2018.

  Žalbenik : G. Duško Angirević

  Medij: Portal infosrpska.ba

  Naslov članka: „Heroj na smrti svoga sina“

  Datum objave članka: 16.09.2018.g.

  Žalbeni osnov Žalbenika:

  Žalbenik navodi, da se, po njegovom mišljenju, radi o tekstu koji je uvredljiv u kojem se, bez dokaza, osoba se blati putem novinarskog pisanja.

  Žalbena komisija konstatuje kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Prekršeni članovi kodeksa:

  Član 9 - Zaštita privatnosti

  Član 2 - Urednička odgovornost

  Član 6 - Komentar, pretpostavka, činjenica

  Član 7 - Mogućnost odgovora

  Član 15 - Žalbe

  Tekst „Heroj na smrti svoga“, koji je predmet ove žalbe, manipulativno govori o smrti mladića Davida Dragičevića. U tekstu se njegov otac, Davor Dragičević, predstavlja kao osoba koja na tragediji svoje porodice „profitira“.

  Tekst „Heroj na smrti svoga sina“ je krajnje neprofesionalno napisan.

  Autor teksta nije napravio jasnu razliku između komentara, pretpostavke i činjenice, što je novinar obavezan uraditi, već vlastite proizvoljne tvrdnje i pretpostavke pokušava prikazati kao činjenice. Time je tekstu dao manipulativni karakter kojim se diskritetira i kompromitira Davor Dragičević i njegova borba za utvrđivanje istine i otkrivanje ubica njegovog sina.

  To se posebno ogleda u tvrdnjama da je Davor Dragičević „najveći manipulator sopstvene tragedije koju je čak dobro unovčio“; da je Dragičević „junak ulice, zvijezda trgova, mesija, govornik, osvajač slobode“; da je uspomenu na svog sina „unovčio“, „stavljajući je u službu stranih službi za destabilizaciju Republike Srpske i rušenje aktuelne vlasti“, te nastupa kao „komandant neke paravojne formacije, objavljuje rat državi, optužuje, prijeti, proziva...“.

  Ovakvim se pisanjem lična tragedija oca ubijenog mladića bezobzirno i bezosjećajno tretira, i to se najviše ogleda u samom naslovu spornoga teksta – „Heroj na smrti svoga sina“.

  Reagovanje koje je žalbenik, g. Angirević, uputio uredništvu portala infosrpska.ba nije objavljeno, mada Kodeks za štampu i online medije BiH nalaže objavu reagovanja i mišljenja druge strane.

  Sve ovo povlači uredničku odgovornost, zbog svjesnog objavljivanja manipulativnog i krivonavodećeg teksta.

  Kršenje Člana 15 Kodeksa se ogleda u nepostojanju impressuma na portalu infosrpska.ba, tj. vidljivih podataka o uredništvu, sastavu redakcije i kontaktima.

  Pojašnjenje:

  Portal infosrpska.ba je dana, 16.09.2018. g. objavio tekst pod nazivom: „Heroj na smrti svoga sina“.

  U skladu sa žalbenom procedurom, žalbenik, g. Duško Angirević je žalbu na objavljeni tekst dostavio na e-mail portala infosrpska.ba, istovremeno proslijedivši kopiju reagovanja Vijeću za štampu u BiH dana 17.09.2018.g.

  Vijeću se obratilo uredništvu portala infosrpska.ba i zatražilo urednički stav, odnosno odluku povodom zahtjeva Žalbenika za objavom reagovanja na portalu.

  Urednički tim portala infosrpska.ba nije se oglasio povodom žalbe.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu g. Duškа Angirevića koja se odnosi na tekst pod nazivom:„Heroj na smrti svoga sina“ objavljenog na portalu infosrpska.ba 16.09.2018.g.

  Ishod:

  Žalbena komisija konstatuje kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Prekršeni članovi kodeksa:

  Član 9 - Zaštita privatnosti; Kodeksa za štampu i online medije BiH:

  „Novinari će izbjegavati uplitanje u nečiji privatni život, osim ako takva uplitanja nisu potrebna u interesu javnosti. Teme koje uključuju lične tragedije će biti obzirno tretirane, a pogođenim ličnostima će se šprići diskretno i sa saosjećanjem.„

  Član 2 - Urednička odgovornost; Kodeksa za štampu i online medije BiH:

  „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije“.

  Član 6 - Komentar, pretpostavka i činjenica, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari, iako su slobodni da izraze svoja gledišta, moraju napraviti jasnu razliku između komentara, pretpostavke i činjenice“.

  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH:

  „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno naedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta“.

  Član 15 - Žalbe , Kodeksa za štampu i online medije BiH:

  „Štampa i online mediji će na prigodnom mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje štampe i online izdanja. Podnosilac žalbe, koji tvrdi da je u izvještavanju došlo do kršenja ovoga Kodeksa, obratiti će se izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenoga članka“.

  Reagovanje koje je žalbenik, g. Angirević, uputio uredništvu portala infosrpska.ba nije objavljeno, mada Kodeks za štampu i online medije BiH nalaže objavu reagоvanja i mišljenja druge strane.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala infosrpska.ba da objavi ovu Odluku

  Članovi/ce Žalbene komisije : Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; urednik Fuad Kovačević; prof. Zlatiborka Popov Momčinović, sudinica Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević, advokat Dražen Zubak, novinarka Suzana Mijatović.

   

  Predsjedavajući

  Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

   

  Tags: ,

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.