Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, Građanka (ime i prezime poznati Vijeću) - portal studiod.ba, 18.10.2019. godine

   

  Broj Odluke: 445-02/19
  Datum održavanje sjednice: 18.10.2019.
  Žalbenica: Građanka (Ime i prezime poznati Vijeću)
  Medij: portal studiod.ba
  Naslov članka: „Pogledajte kako je nastradala pješakinja u blizini policijske stanice Srebrenik (VIDEO)“
  Datum objave članka: 06.09.2019.
  Žalbeni osnov Žalbenice: Žalbenica smatra da su objavom prekršeni „Član 1., 2., 9. Kodeksa za štampu i online medije, kao i etičke vrijednosti kojima svaki novinar treba da podliježe“.
  Ishod: Žalba se ne prihvaća.

  Žalbena komisija nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.
  Činjenica jeste da je snimka emitiranog videa šokantna i uznemirujuća. Međutim, u ovom kontekstu prikazana je sa upozoravajućom svrhom, kako bi šokantnim efektom naglasila izuzetno veliki problem rizičnog prelaza kojeg hitno treba rješavati.
  Prikazani video je poslužio kao drastična ilustracija teze da je riječ o crnoj tački u prometu i njegovo je prikazivanje u interesu javnosti.

  Žalbena komisija konstatuje da je poprati tekst informativan, objavljen je u interesu javnosti, da se skrene pažnja odgovornih institucija kako se na navedenom mjestu stalno dešavaju saobraćajne nezgode i kako taj problem treba hitno rješavati.

  Komisija napominje uredništvima medija da, kod prikazivanja ovakvih uznemirujućih snimaka prometnih i drugih nesreća, u opremi teksta obavezno navedu upozoravajući znak da je sadržaj video priloga uznemirujućeg karaktera!

  Napomena: Žaliteljica je navela argumentirane razloge zbog kojih želi ostati anonimna za javnost i Vijeće je uvažilo te razloge. Njen je identitet poznat Vijeću.

  Pojašnjenje:
  Vijeću za štampu i online medije u BiH obratila se Žalbenica (ime i prezime poznati Vijeću) povodom teksta objavljenog na portalu studiod.ba 06.09.2019.g. pod naslovom „Pogledajte kako je nastradala pješakinja u blizini policijske stanice Srebrenik (VIDEO)“. U okviru teksta objavljen je i video snimak nadzornih kamera sa mjesta saobraćajne nesreće.
  U dostavljenoj žalbi se navodi: „Duboko se nadam da ćete odreagovati na ovu žalbu, jer je krajnje vrijeme da novinari/ke počnu imati određenu odgovornost pri objavljivanju svake vijesti, te za istu snose posljedice. Zakonska i etička pravila su sjajno uspostavljena i potpuno jasno napisana da ih se svako, ko ih poznaje, može i MORA držati. Vjerujem da ste i sami svjesni pristrasnosti jednog ovakvog video sadržaja, kako za osobu koja je na njemu, porodicu, a onda i sve zdravorazumne ljude. Vijest koja nema nikakvu društvenu korist, a po svim načelima deontologije je veliko NE za objavu. Zato se nadam da ćete čim prije odreagovati na ovo“.

  U tekstu je objavljeno: „Danas oko podneva se dogodila još jedna u nizu saobraćajnih nesreća u neposrednoj blizini Srebreničke policijske stanice na dijelu regionalnog puta Srebrenik – Gračanica. Pješakinja je prebačena u Dom Zdravlja Srebrenik, i kako saznajemo nakon toga poslana je na UKC Tuzla. O težini povreda se nisu izjasnili iz urgentnog centra JZU Dom Zdravlja Srebrenik. Koliko su (ne)odgovorne vlasti po pitanju ove lokacije govori činjenica da je ovo najmanje 5-ta nesreća u zadnjih mjesec dana koja se dogodila praktično u vidokrugu PU Srebrenik. Da li su potrebne neke nove mjere za zaštitu učesnika u saobraćaju, kao i sa novo-otvorenom autobusnom stanicom je pitanje za gradske vlasti kao i za naše čuvare reda“.


  Vijeće za štampu u BiH je zatražilo urednički stav povodom zaprimljene žalbe, ali odgovor nije dostavljen.


  Ishod: Žalba nije prihvaćena. Žalbena komisija nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.


  Činjenica jeste da je snimka emitiranog videa šokantna i uznemirujuća. Međutim, u ovom kontekstu prikazana je sa upozoravajućom svrhom, kako bi šokantnim efektom naglasila izuzetno veliki problem rizičnog prelaza kojeg hitno treba rješavati. Prikazani video je poslužio kao drastična ilustracija teze da je riječ o crnoj tački u prometu i njegovo je prikazivanje u interesu javnosti.

  Popratni tekst je informativan, objavljen je u interesu javnosti, da se skrene pažnja odgovornih institucija kako se na navedenom mjestu stalno dešavaju saobraćajne nezgode i kako taj problem treba hitno rješavati.


  Komisija napominje uredništvima medija da, kod prikazivanja ovakvih uznemirujućih snimaka prometnih i drugih nesreća, u opremi teksta obavezno navedu upozoravajući znak da je sadržaj video priloga uznemirujućeg karaktera!

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala studiod.ba da objavi ovu Odluku.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; prof. dr Enes Osmančević; prof.dr Zlatiborka Popov Momčinović; advokat Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; novinari Rajna Radosavljević i Muhamed Jusić i urednik Milan Šutalo.

   

  Predsjedavajući Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.