Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Hronologija imenovanja/razriješenja članova Vijeća

  HRONOLOGIJA
  imenovanja/razriješenja članova Žalbene komisije 
  i Vijeća za štampu BiH

   

  11. juni 2009.

  Na 10. sjednici Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH, održanoj 11. juna 2009. godine u Sarajevu, izabrane su tri nove članice Žalbene komisije Vijeća: prof. Dr. Nada Ler-Sofronić, psihologinja, direktorica Centra „Žena i društvo“ iz Sarajeva; advokatica Nada Dalipagić iz Mostara i sutkinja Nada Arsenić iz Gračanice.

  Tako je sastav Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH za naredne dvije godine sljedeći: prof.Dr. MIODRAG ŽIVANOVIĆ, profesor filozofije na Filozofskom fakultetu u Banja Luci, g. DRAŽEN ZUBAK, advokat iz Sarajeva, g. GORAN JANKOVIĆ, mr. komunikologije i akademski slikar, profesor u zvanju docenta na Fakultetu za komunikologiju u Banjaluci, g. FUAD KOVAČEVIĆ, novinar, zamjenik glavne i odgovorne urednice lista „Oslobođenje“, dr.sci. ENES OSMANČEVIĆ, docent, profesor na Odsjeku za žurnalistiku Filozofskog fakulteta u Tuzli, prof.Dr. NADA LER-SOFRONIĆ, psihologinja, direktorica Centra „Žena i društvo“ iz Sarajeva, gđa NADA DALIPAGIĆ, advokatica iz Mostara i gđa NADA ARSENIĆ, sutkinja iz Gračanice.
  Članstvo u Žalbenoj komisiji Vijeća za štampu u BiH, prestalo je za dotadašnju predsjedavajuću Komisije, gđu Vildanu Selimbegović, koja je zbog prelaska u list „Oslobođenje“ odlučila povući se iz Komisije, te mjesto prepustiti novinaru Fuadu Kovačeviću, koji je također iz novinske agencije „Onasa“ prešao u „Oslobođenje“. Nakon isteka mandata, članstvo u Žalbenoj komisiji nisu nastavili g. Saša Bižić, novinar magazina „Reporer“, te g. Mladen Bošnjak, novinar magazina „Hercegovačke novine“. 

  06. juli 2007.

  Imenovana predsjedavajuća novog saziva Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, gđa VILDANA SELIMBEGOVIĆ, glavna i odgovorna urednica magazina "BH Dani". Također, imenovani članovi Urgentne Žalbene komisije: prof.dr. Miodrag Živanović, docent mr. Enes Osmančević i g. Mladen Bošnjak. Članovi Urgentne komisije će donositi Odluke u ime Žalbene komisije, kada ne postoje uslovi za održavanje sjednice ili kada je potrebno hitno donijeti odluku o nekom slučaju.

  22. maj 2007.

  Upravni  Odbor Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini imenovao nove članove Žalbene komisije, za period 01. juli 2007.  - 01. juli 2009. Žalbena komisija broji osam članova: prof.dr. MIODRAG ŽIVANOVIĆ, profesor, Filozofski fakultet, Banja Luka; g. DRAŽEN ZUBAK, advokat, Sarajevo; docent mr. ENES OSMANČEVIĆ, viši asistent, Filozofski fakultet, odsjek žurnalistika, Tuzla; g. FUAD KOVAČEVIĆ, urednik, agencija ONASA, Sarajevo; docent mr. GORAN JANKOVIĆ, akademski slikar, profesor u zvanju docenta, Fakultet za komunikologiju, Banja Luka; g. MLADEN BOŠNJAK, glavni i odgovorni urednik, radio "Stari Most" i magazin "Hercegovačke novine", Mostar/Ljubuški; g. SAŠA BIŽIĆ, zamjenik glavnog i odgovoronog urednika, magazin "Reporter", Banja Luka; gđa VILDANA SELIMBEGOVIĆ, glavna i odgovorna urednica, magazin "BH Dani", Sarajevo

  04. maj 2007.

  Kraj mandata starog saziva Vijeća za štampu: prof.dr. Drago Branković, prvi bosansko-hercegovački Predsjedavajući Vijeća za štampu, dekan Filozofskog fakulteta u Banja Luci, g. Emir Habul, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća za štampu, urednik informativnog programa "BH Radia 1" iz Sarajeva, g. Jozo Pavković, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća za štampu, glavni i odgovorni urednik "Večernjeg lista, izdanje za BiH" iz Širokog Brijega, Mr Amra Zulfikarpašić, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gđa Senka Kurtović, novinarka, bivša urednica dnevnog lista "Oslobođenje" iz Sarajeva, gđa Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica magazina "BH Dani" iz Sarajeva, g. Zvonimir Jukić, urednik FTV ITC Mostar iz Mostara, g. Mladen Bošnjak, predsjedavajući "Društva novinara BiH" i urednik "Hercegovačkih novina" iz Ljubuškog, g. Dragan Močević, direktor Agencije za istraživanje javnog mnijenja "Prime Communications" iz Banja Luke, g. Goran Mihajlović, urednik magazina "Pravda" iz Banja Luke, g. Dragan Jerinić, urednik dnevnog lista "Nezavisne novine" iz Banja Luke i prof. Fadil Ademović, profesor i publicista iz Sarajeva.

  7. oktobra 2005.

  Potvrđen kraj mandata za tri člana Vijeća za štampu: g. Zoran Baroš, novinar lista "Kozarski vijesnik" iz Prijedora, Mr. Ferdinand Zovko, profesor glazbene znanosti i operski pjevač iz Čitluka i g. Mirko Dabić, sudija i predsjednik Udruženja sudija RS iz Banja Luke.

  25. april 2005.

  Imenovan prvi bosansko-hercegovački Predsjedavajući Vijeća za štampu: prof.dr. Drago Branković, dekan na Filozofskom fakultetu u Banja Luci. Imenovana i zamjenici predsjedavajućeg: g. Jozo Pavković, glavni i odgovorni urednik "Večernjeg lista, izdanje za BiH" iz Širokog Brijega i g. Emir Habul, urednik informativnog programa "BH Radia 1" iz Sarajeva.
  Kraj mandata međunarodnog predsjedavajućeg Vijeća za štampu BiH, prof. Roberta Pinkera, člana Komisije za žalbe na štampane medije Velike Britanije.

  25. februara 2005.

  Imenovani novi članovi Vijeća za štampu BiH, predstavnici štampe: gđa SENKA KURTOVIĆ, glavna i odgovorna urednica lista "Oslobođenje" iz Sarajeva, g. ZVONIMIR JUKIĆ, novinar "Dnevnog lista" iz Mostara i g. GORAN MIHAJLOVIĆ, zamjenik glavnog urednika lista "Glas Srpske" iz Banja Luke. Imenovan i predstavnik javnosti, g. DRAGAN MOČEVIĆ, direktor Agencije za istraživanje javnog mnijenja Prime Communications, iz Banja Luke, umjesto gđe Ljiljane Mijović, profesorice na Pravnom fakultetu iz Banja Luke.

  17. februar 2004.

  Nezavisna unija novinara delegirala novu članicu Vijeća za štampu, gđu VILDANU SELIMBEGOVIĆ, glavnu i odgovornu urednicu magazina "Dani". Gđa Selimbegović imenovana na mjesto g. Ivana Lovrenovića, novinara magazina "Dani" i publicistu iz Sarajeva.

  7. januar 2004.

  Udruženje novinara BiH delegiralo dva nova predstavnika u članstvo Vijeća za štampu: prof. FADIL ADEMOVIĆ, profesor i publicista iz Sarajeva, i g. MLADEN BOŠNJAK, predsjednik Udruženja novinara BiH i urednik "Hercegovačkih novina" iz Mostara. Predstavnici Udruženja novinara BiH imenovani su na mjesta prof.dr. Besima Spahića, profesora Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva i g. Daria Novalića, direktora magazina "Start" iz Sarajeva.

  novembar 2003.

  Nezavisna unija profesionalnih novinara delegirala dizajnericu, Mr. AMRU ZULFIKARPAŠIĆ, profesoricu na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u članstvo Vijeća za štampu BiH. Gđa Zulfikarpašić zamjenila dotadašnjeg predstavnika ove organizacije iz reda javnosti, prof.dr. Šaćira Filandru, profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

  juni 2003.

  Nezavisno udruženje novinara Republike Srpske imenovalo novog člana Vijeća za štampu g. DRAGANA JERINIĆA, gl. i odg. urednika "Nezavisnih novina" iz Banja Luke. G. Jerinić je imenovan na mjesto g. Radmila Šipovca, predstavnika Nezavisnog udruženja novinara Republike Srpske.

  11. februar 2002.

  Prihvaćena odluka Lorda Wakehama, prvog međunarodnog Predsjedavajućeg Vijeća za štampu BiH, da odstupi sa funkcije međunarodnog Predsjedavajućeg. Takođe, Lord Wakeham odstupa sa funkcije predsjednika Komisije za žalbe na pisanje štampe Velike Britanije, kao moralni čin nakon dovođenja njegovog imena u vezu sa finasijskim prevarama u firmi "Enron" u UK.

  Profesor ROBERT PINKER, dosadašnji vršilac dužnosti Predsjedavajućeg Komisije za žalbe na pisanje štampe Velike Britanije, Press Complaints Commission of Great Britain, nominovan i imenovan za vršioca dužnosti međunarodnog Predsjedavajućeg Vijeća za štampu BiH.

  august 2000.

  Novinarska Udruženja predlažu i odobravaju imenovanje 12 BiH građana za članstvo u Vijeću, 6 članova predstavnika štampe, 6 predstavnika javnosti. Predstavnici štampe u Vijeću za štampu BiH su: g. IVAN LOVRENOVIĆ, novinar magazina "Dani" iz Sarajeva; g. ZORAN BAROŠ, novinar lista "Kozarski vijesnik" iz Prijedora; g. RADMILO ŠIPOVAC, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Nezavisne novine" iz Banja Luke;g. JOZO PAVKOVIĆ, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Večernji list, izdanje za BiH" iz Širokog Brijega; g. DARIO NOVALIĆ, direktor magazina "START" iz Sarajeva i g. EMIR HABUL, urednik dnevnog lista "Oslobođenje" iz Sarajeva. Predstavnici javnosti su: prof.dr. ŠAĆIR FILANDRA, univerzitetski profesor u Sarajevu; g. MIRKO DABIĆ, sudija i predsjednik Udruženja sudija RS iz Banja Luke; prof.. LJILJANA MIJOVIĆ, profesorica na Pravnom fakultetu u Banja Luci; Mr. FERDINAND ZOVKO, profesor glazbene znanosti i operski pjevač iz Čitluka; prof.dr. BESIM SPAHIĆ, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i prof.dr. DRAGO BRANKOVIĆ, dekan na Filozofskom fakultetu u Banja Luci.

  Imenovan prvi međunarodni Predsjedavajući Vijeća za štampu BiH, Lord JOHN WAKEHAM, predsjednik Komisije za žalbe na pisanje štampe Velike Britanije, Press Complaints Commission of UK. Lord Wakeham je prihvatio ponudu Radne grupe za formiranje Vijeća za štampu BiH, da obavlja dužnosti prvog međunarodnog Predsjedavajućeg Vijeća za štampu BiH. Radna grupa je smatrala da međunarodni Predsjedavajući može napraviti balans između različitih nacionalnih grupa u Vijeću za štampu, te svojim bogatim iskustvom u samoregulaciji i dobrim vezama sa predstavnicima međunarodnih organizacija osigurati kontinuirani rad ovoga Vijeća. Prema Statutu Vijeća za štampu, Predsjedavajući je izabran na dvije godine, sa mogućnošću produženja mandata.

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.