Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Regionalna suradnja samoregulacijskih tijela BiH i Srbije

  Kao lider samoregulacijskih tijela u regionu, Vijeće za štampu i online medije u BiH domaćin je kolegama Saveta za štampu iz Srbije u okviru studijske posjete od 14. do 16. marta/ožujka 2019. u Sarajevu.

  Gosti iz Saveta za štampu razgovarali su sa članovima Vijeća za štampu u BiH i članovima Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH o ujednačavanju primjene samoregulacije medija i etičkih standarda medijskog izvještavanja. Poseban dio studijske posjete posvećen je praktičnom rješavanju žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija, kao i rješavanju problema govora mržnje u medijima.

  Kolege iz Saveta za štampu, u pratnji članova Vijeća za štampu u BiH, posjetile su redakcije dvaju najvećih bh. dnevnih listova, „Dnevni avaz“ i „Oslobođenje“, koji su članovi Vijeća za štampu u BiH. Glavni odgovorni urednik Fadil Mandal i urednica Dženana Burek ugostili su učesnike studijske posjete u obilasku redakcije dnevnog lista „Dnevni avaz“, te su ukratko upoznali naše goste o svakodnevnom radu u ovom bh. mediju, njihovim iskustvima u primjeni samoregulacije medija, te teškoćama i izazovima profesije. Posjetu dnevnom listu „Oslobođenje“ obilježio je razgovor sa glavnom odgovornom urednicom i direktoricom „Oslobođenja“ Vildanom Selimbegović o medijskom okruženju u BiH, pritiscima na novinare, suradnji sa Vijećem za štampu, te paralelama sa medijskom situacijom u zemljama regiona.

  Ova studijska posjeta organizira se u okviru zajedničkog regionalnog projekta „Izgradnja povjerenja u medije Jugoistočne Evrope i Turske“ koji podržava UNESCO/EC.

  Potreba za zajedničkim djelovanjem jasna je zbog činjenice da sa razvojem i masovnom upotrebom Internet portala medijski sadržaji ne ostaju u državama u kojima su kreirani, već bivaju preneseni i čitani i u državama regiona.

  Razmjena mišljenja i iskustava sa kolegama iz regiona bitan je način unapređenja rada samoregulatornih tijela i osnaživanja mehanizama samoregulacije.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.