Regionalna suradnja samoregulacijskih tijela BiH i Srbije

Štampa

Kao lider samoregulacijskih tijela u regionu, Vijeće za štampu i online medije u BiH domaćin je kolegama Saveta za štampu iz Srbije u okviru studijske posjete od 14. do 16. marta/ožujka 2019. u Sarajevu.

Gosti iz Saveta za štampu razgovarali su sa članovima Vijeća za štampu u BiH i članovima Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH o ujednačavanju primjene samoregulacije medija i etičkih standarda medijskog izvještavanja. Poseban dio studijske posjete posvećen je praktičnom rješavanju žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija, kao i rješavanju problema govora mržnje u medijima.

Kolege iz Saveta za štampu, u pratnji članova Vijeća za štampu u BiH, posjetile su redakcije dvaju najvećih bh. dnevnih listova, „Dnevni avaz“ i „Oslobođenje“, koji su članovi Vijeća za štampu u BiH. Glavni odgovorni urednik Fadil Mandal i urednica Dženana Burek ugostili su učesnike studijske posjete u obilasku redakcije dnevnog lista „Dnevni avaz“, te su ukratko upoznali naše goste o svakodnevnom radu u ovom bh. mediju, njihovim iskustvima u primjeni samoregulacije medija, te teškoćama i izazovima profesije. Posjetu dnevnom listu „Oslobođenje“ obilježio je razgovor sa glavnom odgovornom urednicom i direktoricom „Oslobođenja“ Vildanom Selimbegović o medijskom okruženju u BiH, pritiscima na novinare, suradnji sa Vijećem za štampu, te paralelama sa medijskom situacijom u zemljama regiona.

Ova studijska posjeta organizira se u okviru zajedničkog regionalnog projekta „Izgradnja povjerenja u medije Jugoistočne Evrope i Turske“ koji podržava UNESCO/EC.

Potreba za zajedničkim djelovanjem jasna je zbog činjenice da sa razvojem i masovnom upotrebom Internet portala medijski sadržaji ne ostaju u državama u kojima su kreirani, već bivaju preneseni i čitani i u državama regiona.

Razmjena mišljenja i iskustava sa kolegama iz regiona bitan je način unapređenja rada samoregulatornih tijela i osnaživanja mehanizama samoregulacije.