Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  REAGIRANJE VIJEĆA ZA ŠTAMPU I ONLINE MEDIJE U BiH na divljački napad Predsjednika SDA Novi Grad Huse Ćesira na fotografa portala zurnal.info Adija Kebu

  Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, sa velikim negodovanjem i zabrinutošću reagiraju na današnji divljački napad na fotografa portala zurnal.info Adija Kebu.

  Fotografa je verbalno i fizički napao Predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad, Huso Ćesir, dok je ovaj sa javne površine preko puta Ćesirove privatne firme, snimao ulaz u firmu, za potrebe novinarskog istraživanja o poslovanju te firme, koje zurnal.info provodi već neko vrijeme. Psujući i vrijeđajući ga, vlasnik firme Ćesir pokušao je fotografu Kebi oteti kameru, a to je konačno i učinio Ćesirov sin Muamer, koji im je pritrčao i nasilno istrgnuo kameru iz ruku fotografa.
  Sloboda medijskog izvještavanja je zagarantirana u demokraciji i osnov je zdravog i slobodnog društva. Upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno fizički napadi i sprječavanje medijskih uposlenika, kao u ovome slučaju, da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena su djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. krivičnim zakonima. Šok koji je fotograf pretrpio zbog napada i brutalnosti koja je iskazana prema njemu, dodatni su opterećujući elementi za krivično gonjenje počinilaca.
  Ako je neko nezadovoljan novinarskim izvještavanjem, smatra ga pogrešnim ili netačnim, postoje legitimne metode reagiranja, koje su i građanima, i javnim službenicima i institucijama na raspolaganju, slanje demantija i ispravki pogrešnih navoda Vijeću za štampu i online medije ili Regulatornoj agenciji za komunikacije. Za slučajeve klevete otvorena je mogućnost podizanja tužbe za klevetu po Zakonu o zaštiti od klevete. Onemogućavanje novinarskog rada prijetnjama, fizičkim napadima, otimanjem i uništavanjem opreme, krivična su djela i za svaku osudu.
  Štiteći demokratsko pravo novinara da slobodno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije, poziva MUP i Tužilaštvo da učine sve kako bi ovaj čin nasilja i ometanja medijskog profesionalca u obavljanju posla bio istražen i sankcioniran.
  Također, Vijeće za štampu i online medije ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja zaustavljanja njihovog slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka.
  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.