Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopćenje Vijeća za štampu i online medije u BiH: 3. maj - Svjetski dan slobode medija

  Vijeće za štampu i online medije u BiH povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija podsjeća javnost i sve članove medijske zajednice BiH na važnost medijskih sloboda za razvoj demokratskih društava.

  Sloboda medija, kao ključni faktor u osiguravanju svih ljudskih prava i sloboda sa sobom nosi odgovornost. Bez odgovornih građana i novinara nije moguće istinski uživati slobodu mišljena i izražavanja.

  Divlji portali, netransparentnost vlasništva nad medijima, govor mržnje, napadi na novinare, pritisci na rad medija, ekonomska ovisnost, samo su neki od problema sa kojima se bh. mediji susreću u svom radu.

  Iako po World Press Freedom indeksu BiH u 2019. godini zauzima solidno 63 mjesto, ispred većine susjednih zemalja, istaknuto je kako polarizirajuća retorika i verbalni napadi ozbiljno ugrožavaju slobodu medija u našoj zemlji. Problemi medijske zajednice BiH i slobode medija jasno su vidljivi u politički i nacionalno motiviranim uredničkim odlukama, netransparentnom medijskom vlasništvu, sve većem broju divljih portala bez impressuma i bilo kakvih kontakt informacija. Niske plate, honorarni ugovori i loši uvjeti rada dodatno otežavaju kvalitetan rad novinara i novinarki u BiH.

  Govor mržnje u bh. medijima i javnom diskursu predstavlja ozbiljnu prijetnju mirnom suživotu, pravima pojedinaca i razvoju stabilnih, profesionalnih i odgovornih medija. Ugrožavanje drugog i drugačijeg nije sloboda, govor mržnje nije sloboda govora. U cilju zaštite slobode medija neophodno je suzbijati i procesuirati govor mržnje u BiH.

  Zaštita novinara ne može i ne smije biti isključivo briga medijske zajednice, problem ugrožavanja novinara i novinarki jeste problem cjelokupnog društva. Nedavni slučajevi nasilja nad novinarima na zadatku samo su još jednom pokazali cijenu koju pojedinci plaćaju kako bi građani ostvarivali pravo na informisanje.

  Svjesna i dobrovoljna odluka medija da mehanizmima samoregulacije i praćenjem etičkog kodeksa ispravljaju greške, unaprjeđuju svoj rad, profesionalne standarde i kvalitet novinarskog rada, put je ka povećanju kvalitete profesije.

  Isključivo suradnjom svih komponenata društva, građana, novinara i institucija, moguće je kreiranje profesionalnog medijskog okruženja dostojnog slobodnog i mislećeg čovjeka.

  Vijeće za štampu i online medije u BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.