Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  REAGIRANJE VIJEĆA ZA ŠTAMPU I ONLINE MEDIJE U BiH na fizički napad i ugrožavanje sigurnosti novinarke Dnevnog avaza - Melihe Smajkić iz Mostara, te verbalne prijetnje upućene novinarima portala Klix i Bljesak

  Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, sa velikim negodovanjem i zabrinutošću reagira na jučerašnji fizički napad i ugrožavanje sigurnosti novinarke Dnevnog avaza, Melihe Smajkić iz Mostara, te verbalne prijetnje upućene novinarima portala Klix i Bljesak.

  Napad se dogodio jučer, 05.06.2019, u Mostaru, dok su novinari prikupljali materijale za izvještavanje o bacanju eksplozivne naprave na porodičnu kuću i poslovni objekt porodice Husić. Tom prilikom, vlasnici mesnice Husić, uz verbalne prijetnje novinarskim ekipama Klixa, Bljeska i Dnevnog avaza, na nedozvoljen način oduzeli su telefon novinarki Melihi Smajkić i prisilili je da izbriše snimljeni materijal.

  Nakon ovog događaja pojavio se zabrinjavajuće veliki broj prijetećih komentara i komentara koji sadržavaju govor mržnje upućen novinarima na Facebook stranici Bljeska.

  Medijske slobode, koje podrazumijevaju i slobodu medijskog izvještavanja, zagarantirane su u demokratskim zemljama, te su temelj slobodnog i zdravog društva. Upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno fizički napad i sprječavanje medijskih uposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena su djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. krivičnim zakonima.

  Štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije, poziva MUP i Tužilaštvo da učine sve moguće korake kako bi ovaj čin nasilja i ometanja medijskih profesionalaca u obavljanju posla bio istražen i sankcioniran.

  Podsjećamo i da novinari i fotoreporteri imaju pravo snimati događaje od javnog značaja, uključujući i kriminalne napade na imovinu građana i privrednih subjekata.

  Vijeće za štampu u BiH ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja ometanja njihovog slobodnog i sigurnog obavljanja profesionalnih zadataka.

  Press Clipping medijskih objava Reagiranja Vijeća za štampu i online medije u BiH na napad i prijetnje novinarima u Mostaru 05.06.2019. možete vidjeti ovdje.

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.