Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  REAGIRANJE VIJEĆA ZA ŠTAMPU I ONLINE MEDIJE U BIH: Na izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o prisluškivanju medija

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH izražava veliku zabrinutost zbog jučerašnjih navoda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Obavještajno-sigurnosna agencija, OSA, prati i prisluškuje veliki broj medija, navodeći spisak tih medija, a na osnovu naredbe protokolarnog broja 05/1-4-1547/19 OSAe, u kojoj je navodno naloženo „praćenje i usmjeravanje“ medija u BiH, u cilju priprema za „inkriminaciju politički nepodobnih ljudi“, kako je navedeno u izjavi.

  U ime svojih članova, štampanih i online medija, UO Vijeća zahtjeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH, a također i javno izjašnjenje OSAe o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju!

  Čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još uvijek neprovjerena, preveliki je pritisak i uznemirenje ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu.

  Prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipuliranja novinarima, teško je ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara. Te su metode apsolutno nedopustive u demokraciji i zbog toga se ove informacije o navodnoj zloupotrebi moći OSAe u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati.

  U ciju zaštite svojih članova, štampanih i online medija, i štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, UO Vijeća za štampu i online medije očekuje odgovore na pitanja da li takva naredba za prisluškivanjem i nadziranjem medija zbilja postoji i ko je i zašto to naredio?

  Medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucjene.

  Press Clipping medijskih objava REAGIRANJE VIJEĆA ZA ŠTAMPU I ONLINE MEDIJE U BIH: Na Izjave Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika O Prisluškivanju Medija možete vidjeti ovdje.

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.