Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BiH UPUĆUJE PODSJETNIK MEDIJIMA

  S obzirom na pojavu koronavirusa i u našoj zemlji, Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije, podsjeća novinare, posebno urednike štampe i online medija, na važnost istinitog, odgovornog i opreznog izvještavanja, posebno u ovakvim situacijama.

  Novinari ne smiju širiti paniku među stanovništvom, informacije koje se plasiraju o koronavirusu moraju biti prikupljene od kredibilnih izvora, precizne, blagovremene i plasirane samo u svrhu informiranja javnosti.

  U vrijeme kada smo preplavljeni lažnim vijestima, mediji moraju pokazati profesionalnost pridržavajući se Kodeksa za štampu i online medije BiH u čijim Općim odredbama se navodi da novinari imaju obavezu da prema javnosti održavaju visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima.

  Vijeće za štampu u BiH također skreće pažnju novinarima da ne koriste izraze poput „Wuhan virus“ i podsjeća na smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u kojima se preporučuje da se ne koriste geografski nazivi kad se imenuju bolesti jer to može stigmatizirati ljude koji ondje žive.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.