Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  SAOPĆENJE VIJEĆA ZA ŠTAMPU I ONLINE MEDIJE: Vijeće za štampu u BiH poziva građane da prijavljuju lažne vijesti

   

   

  Pandemija koronavirusa dovela je do velikog porasta lažnih vijesti koje mogu izazvati ozbiljne posljedice po građane i društvo u cjelini.

  Vijeće za štampu u BiH, uz puno uvažavanje svih teškoća sa kojima se mediji i novinari susreću, podsjeća na važnost poštivanja Kodeksa za štampu i online medije BiH te na odgovorno, precizno i blagovremeno izvještavanje o novom koronavirusu Covid-19, čime će mediji pokazati svoju odgovornost i profesionalnost.

  Kao samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije, Vijeće za štampu, također, podsjeća građane na njihovo pravo na ulaganje prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u medijima, kao i na nepravilnosti i nepoštivanje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Na ovaj način, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu.

  Dragi građani, na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. pošaljite pismeni prigovor na sadržaj za koji smatrate da nije u skladu s Kodeksom za štampu i online medije BiH, uz objašnjenje i precizne naznake gdje i kada je objavljen tekst na čiji se sadržaj žalite.
   
  Vijeće za štampu u BiH podsjeća sve novinare i urednike, bez obzira na to da li su naši članovi ili ne, da mogu uvijek računati na našu pomoć, ukoliko imaju dileme oko izvještavanja ili probleme bilo koje vrste.

  U okviru misije Vijeća je i zaštita slobode medija i profesionalnog novinskog izvještavanja od političkih, ekonomskih i svih drugih pritisaka koji ugrožavaju slobodu informiranja.

   

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.