Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Poziv bh. vlastima na hitnu intervenciju za spas medija

  Sarajevo, 24.04.2020.

   

  Vijeće za štampu i online medije u BiH

  Poziv bh. vlastima na hitnu intervenciju za spas medija

   

  Vijeće za štampu i online medije u BiH uputilo je danas pismo Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH, Radovanu Viškoviću, predsjedniku Vlade Republike Srpske i Mariju Nenadiću, premijeru Kantona Sarajevo u kojem zahtijeva hitnu intervenciju svih nivoa vlasti za spas medija. U pismu stoji:

  Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini upozorava vlasti na izuzetno tešku ekonomsku situaciju u kojoj su se, zbog pandemije koronavirusa, našli mediji i medijska udruženja u Bosni i Hercegovini te da takva situacija može rezultirati katastrofalnim posljedicama po demokratizaciju društva u cjelini.

  Profesionalne medijske kuće suočene su sa velikim gubicima kroz nedostatak priliva sredstava od oglašavanja, koje je gotovo u potpunosti iščezlo, te padom tiraža kada su u pitanju printani mediji zbog represivnih mjera kojima je zatvoreno 40 posto prodajnih mjesta, ograničenog kretanja građana, smanjene kupovne moći...

  Vijeće za štampu u BiH, također, trenutno se bori za opstanak.

  Rapidan pad priliva sredstava direktno se odražava na nemogućnost isplaćivanja plaća, smanjenje plaća, otkaze zaposlenima, te otkazivanje ugovora honorarnim saradnicima, što je veliki udar na neovisnost medija. Takva situacija već se odvija pred našim očima jer je opstanak medija direktno doveden u pitanje. Profesionalni mediji i organizacije pokušavaju iznaći način da ne posežu za otkazima, ali njih već ima i plašimo se da će ih biti u još većoj mjeri ukoliko se ovakva situacija nastavi, bez ikakve pomoći vlasti na svim nivoima.

  Podsjećamo vas na neupitna prava građana na istinito, provjereno i pravovremeno informiranje, čija je važnost posebno došla do izražaja u trenutnoj situaciji, kada je cijeli svijet suočen sa borbom protiv pandemije koronavirusa. Novinari i medijske kuće ulažu ogromne napore, nesebično koristeći sve svoje resurse i izlažući medijske radnike i radnice rizicima po njihovo zdravlje, da bi građanima pružili informacije koje u ovom trenutku mogu spašavati ljudske živote.

  A Vijeće za štampu i online medije u BiH, kao oruđe za zaštitu slobode medija i profesionalnog izvještavanja, štiti javnost od neodgovornog i neetičkog medijskog izvještavanja, što je u ovom trenutku iznimno važno.

  Također, podsjećamo vas i na obavezu države da stvori okvir i omogući slobodan i neovisan rad medija štiteći ustavno pravo na slobodu izražavanja, prikupljanja i širenja informacija.
  Stoga je neophodno na svim nivoima vlasti Bosne i Hercegovine donijeti hitne ekonomske mjere za spas medija i medijskih udruženja, jer su slobodni i neovisni mediji jedan od stubova demokratskog društva.

  Imajući u vidu sve navedeno, molimo vas da hitno organizirate sastanak sa predstavnicima Vijeća za štampu i online medija u BiH čiji su članovi najveći printani i online mediji u BiH.

   

  S poštovanjem,

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH

   

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.